Κορονοϊός: Ο Γολγοθάς της οικονομίας – Φόβοι και προσδοκίες για την επόμενη μέρα

Επιμέλεια: Π. Γαλιατσάτος, Αν. Παπαϊωάννου, Φ. Κλαυδιανός, Ευ. Οικονομάκη, Σ. Σταυροπιερράκου. Δ. Χριστούλιας

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται εκ νέου η ελληνική οικονομία λόγω κορονοϊού και η ύφεση αναμένεται να χτυπήσει δυνατά το 2020, φέρνοντας στο προσκήνιο φόβους, αλλά και ανοίγοντας ευκαιρίες για δομικές αλλαγές, κυρίως ως προς την ανάγκη ανάπτυξης και άλλων παραγωγικών πυλώνων, πλην του τουρισμού.

Για την επόμενη ημέρα στην οικονομία, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και τα εμπόδια που θα συναντήσουμε γράφουν στη Realnews ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιφανείς οικονομολόγοι, καθηγητές και θεσμικοί εκπρόσωποι της αγοράς.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, το δεύτερο εξάµηνο του 2019, απέδειξε ότι είχε αρχίσει να αποκτά µια δυναµική, µε την εφαρµογή ενός διαφορετικού µείγµατος πολιτικής, µε µειώσεις φόρων και υλοποίηση διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων. ∆υστυχώς, η θετική αυτή πορεία ανακόπηκε πριν από έναν µήνα, εξαιτίας της πανδηµίας του κορωνοϊού. Πανδηµία που δοκιµάζει τις κοινωνικές και οικονοµικές αντοχές ολόκληρου του πλανήτη. Η υγειονοµική αυτή κρίση οδηγεί τη χώρα σε βαθιά ύφεση και σε, παροδική, αλλαγή των επιλογών πολιτικής. Οµως, η ελληνική κυβέρνηση δίνει από την πρώτη στιγµή, µε προνοητικότητα, µεθοδικότητα και αίσθηµα δικαίου, τη µάχη για την αντιµετώπιση της πανδηµίας και των συνεπειών της. Αξιοποιεί κατά τον βέλτιστο τρόπο κάθε διαθέσιµο «όπλο», αλλά παράλληλα κρατά και «καύσιµα» για την επανεκκίνηση της οικονοµίας, ώστε να ξαναπιάσουµε το νήµα από εκεί που το αφήσαµε πριν από την κρίση.

Για τη µετά κορωνοϊό εποχή οι προτεραιότητές µας θα είναι:

1 Η στήριξη του διαθέσιµου εισοδήµατος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει απλώσει «δίχτυ προστασίας» σε εργαζοµένους και εργοδότες που πλήττονται από την κρίση, ώστε να βγουν όρθιοι από τη σηµερινή δοκιµασία, και θα συνεχίσει να τους στηρίζει και µετά το πέρας της δύσκολης αυτής συγκυρίας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο όµως την αναγκαία κουλτούρα πληρωµών.

2 Η ενίσχυση της ρευστότητας, για την οποία έχουµε ήδη επιστρατεύσει σηµαντικούς εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους. Με τρεις παρεµβάσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή έχουν δροµολογηθεί (επιστρεπτέα προκαταβολή, εγγυοδοτικό µηχανισµό για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε µεσαίες και µεγαλύτερες επιχειρήσεις, επιδότηση επιτοκίου για τα ενήµερα δάνεια µικροµεσαίων επιχειρήσεων), θα εισρεύσουν συνολικά στην αγορά περίπου 10 δισ. ευρώ.

3 Η συνέχιση της επιτυχούς πολιτικής µείωσης των φορολογικών βαρών, την οποία είχε αρχίσει να εφαρµόζει η κυβέρνηση πριν από την πανδηµία, µε υπευθυνότητα, σωφροσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη, την κατάλληλη στιγµή, ανάλογα µε τα δηµοσιονοµικά και ταµειακά περιθώρια. 4Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, µε ιδιαίτερη µέριµνα για τους ανέργους. Το συνολικό πακέτο µέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους µέσα στην κρίση καλύπτει 500.000 συµπολίτες µας. Είµαι πεπεισµένος ότι, µε τη συνέχιση των πολιτικών που θα διαφυλάξουν στον µέγιστο δυνατό βαθµό την κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό της οικονοµίας, θα βγούµε από την παρούσα κρίση µε τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και ατοµικές απώλειες και θα συνεχίσουµε την επιτυχή πορεία που είχε ξεκινήσει πριν από αυτή τη µεγάλη δοκιµασία”.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει τα εξής:

” ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ δηµοσίευσε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την παγκόσµια οικονοµία. Η Ελλάδα προβλέπεται να έχει ύφεση 10%, τη µεγαλύτερη ύφεση στις ανεπτυγµένες χώρες και την τέταρτη µεγαλύτερη παγκοσµίως. Ταυτόχρονα, το Ταµείο προβλέπει µια έκρηξη της ανεργίας, µε 235.000 περισσότερους ανέργους. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση µε όσα προ ηµερών δήλωνε ο κ. Σταϊκούρας για «ηπιότερη ύφεση στην Ελλάδα από την Ευρώπη», ενώ και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,1% το 2021 δεν θυµίζει σε τίποτα ούτε το περίφηµο V ούτε την «εκρηκτική ανάπτυξη» που υποσχέθηκε -βασιζόµενος σε τι άραγε;- στο πρόσφατο διάγγελµά του ο πρωθυπουργός. Η γνώµη µου για τις προβλέψεις του ∆ΝΤ είναι γνωστή και εύχοµαι το Ταµείο να διαψευστεί για ακόµα µια φορά. Οµως, φοβάµαι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι µπορεί για να το δικαιώσει. Μια χώρα µε σηµαντική εξάρτηση από τον τουρισµό, όπως η Ελλάδα, έχει ανάγκη τώρα ένα εµπροσθοβαρές πακέτο τόνωσης της οικονοµίας. Εχει ανάγκη επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας. Οι επιχειρήσεις της έχουν ανάγκη ζεστού χρήµατος για να µην κλείσουν. Το σύνολο της οικονοµίας πρέπει να µην είναι υπερχρεωµένο όταν θα τελειώσει η υγειονοµική κρίση, αλλά να έχει πόρους για ένα νέο ξεκίνηµα. Αλλιώς η οικονοµική ύφεση θα είναι βαθιά και παρατεταµένη. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό γίνεται να αποφευχθεί. Χάρη και στο µαξιλάρι, οι πόροι υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τεκµηριωµένη και κοστολογηµένη πρόταση για την αξιοποίησή τους. Η κυβέρνηση, όµως, συνεχίζοντας να αρνείται την αξιοποίηση των προτάσεων αυτών, µας οδηγεί ξανά στα µνηµόνια. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει να ξαναµπεί σε περιπέτειες. Και µπορεί η Ν.∆. να το αγνοεί, αλλά η έξοδος από τα µνηµόνια ήταν µια δύσκολη και επίπονη δουλειά. Ας µη χρειαστεί να την επαναλάβουµε”.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του δημοσιεύματος

Διαβάστε κι εδώ το δημοσίευμα

Διαβάστε κι εδώ το δημοσίευμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ