Επίδομα 800 ευρώ: Αυτά είναι τα έντυπα που συμπληρώνουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις – ΦΩΤΟ

Η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr άνοιξε και πλέον μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους και είναι δικαιούχοι για το επίδομα των 800 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί με απόφαση του κράτους ή πλήττονται σημαντικά μπορούν να μπουν στην φόρμα και να υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένου. Για να κάνουν την αίτηση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που έχει κάνει ο εργοδότης τους. Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού σας τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρείας. Εκεί δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%. Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Παράλληλα, αίτηση πρέπει να υποβάλλουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν λυθεί, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε με καταγγελία εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Αυτό είναι το έντυπο για τους εργαζομένους:

Για τους εργοδότες

Για τις επιχειρήσεις η πλατφόρμα άνοιξε από το βράδυ της 24ης Μαρτίου, ενώ η ΕΡΓΑΝΗ παρέχει και οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου. Σύμφωνα με τον Οδηγό, στο έντυπο οι πληττόμενες επιχειρήσεις συμπληρώνουν την «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19».

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων – εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά βάσει Κ.Α.Δ. κύριας δραστηριότητας, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εντύπων σε διαφορετικούς χρόνους και πάντα εντός του διαστήματος από 24. 3. 2020 έως και 20. 4. 2020 ( χρόνος εφαρμογής του μέτρου) από τον ίδιο εργοδότη, τμηματικά με ξεχωριστές υποβολές, ανάλογα με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας. Το νέο Έντυπο-Δήλωση μπορεί να συμπληρώνεται και από τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν ΑΜΕ ή δεν είναι αυτό ενεργό. Το ίδιο ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες , ή αυτοαπασχολούμενους που επίσης δεν έχουν ΑΜΕ ή δεν είναι αυτό ενεργό, συμπληρώνοντας μόνο τα στοιχεία μίσθωσης ακινήτων, εφόσον είναι δικαιούχοι, μη συμπληρώνοντας τα πεδία που αφορούν τους εργαζόμενους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ