Κτηματολόγιο: Πότε θα αρχίσουν οι αναρτήσεις της Αθήνας – Τι αλλάζει με τις ενστάσεις

Τον Απρίλιο, λίγο πριν από το Πάσχα αναμένεται να αρχίσει η ανάρτηση στον Δήμο Αθηνών για το Κτηματολόγιο η οποία θα διαρκέσει δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες που μένουν στο εξωτερικό αλλά και το Δημόσιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε την έναρξη της ανάρτησης την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου μετατίθεται σε περίπου δύο μήνες επειδή σύμφωνα με πληροφορίες από το Κτηματολόγιο προχωρούν ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται από εδώ και πέρα οι ενστάσεις των ιδιοκτητών αλλά και του δημοσίου στις Επιτροπές Ενστάσεων.

Με τον νέο τρόπο εξέτασης των ενστάσεων, τα γραφεία κτηματογράφησης (δηλαδή οι ανάδοχοι) αναλαμβάνουν ρόλο “διαμεσολαβητή κτηματογράφησης“ σε μια προσπάθεια θα κερδηθεί χρήμα και χρόνος. Η εκτίμηση από το Κτηματολόγιο είναι πως με το νέο σύστημα εξέτασης ενστάσεων ο αριθμός τους από 1 εκατ. που αναμένονται με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος κτηματογράφησης ( ΚΤΙΜΑ 16) θα μειωθούν στις 500 χιλιάδες.

Σε περίπτωση που ο θιγόμενος δεν συμφωνεί με τη γνωμάτευση του “διαμεσολαβητή κτηματογράφησης” τότε η υπόθεση του θα παραπέμπεται σε Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης. Επισημαίνεται πως η Αθήνα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος εξέτασης των ενστάσεων.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να λάβουν email αλλά και αντίγραφα κτηματολογικών αποσπασμάτων ( τελικά θα γίνει και ταχυδρομική αποστολή όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο). Η ανάρτηση διαρκεί 2 μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό αλλά και το Δημόσιο.

Η φάση αυτή έχει ως στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όσες και όσους δήλωσαν την ιδιοκτησία τους αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο,να λάβουν γνώση των αναρτημένων κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων , ώστε να μπορούν να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στη καταγραφή των δικαιωμάτων τους ή στη γεωγραφική απεικόνιση του ακινήτου τους στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα για πρώτη φορά τα οποία δεν τα γνώριζε κανείς ακόμη και να υπήρχε συμβόλαιο ή άδεια οικοδομής, καθώς για πρώτη φορά συναντιόνται όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη.

Οι αλλαγές

Μέχρι σήμερα όποιος διαφωνούσε με κάποιο από τα στοιχεία της ανάρτησης αλλά και οποιοσδήποτε είχε έννομο συμφέρον μπορούσε να υποβάλει στον αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένσταση. Η κάθε περίπτωση εξεταζόταν από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από έναν δικηγόρο , έναν τοπογράφο και έναν δικαστικό ή οποία όφειλε ( και οφείλει ) να αποφανθεί αιτιολογημένα για τις εντάσεις εντός 2 μηνών από την παράδοση των ενστάσεων από το Γραφείο Κτηματογράφησης.

Ο νέος τρόπος θα εμφανιστεί σε όσες περιοχές έχει γίνει προανάρτηση και άρα για πρώτη φορά στον Δήμο της Αθήνας-όπου η προανάρτηση ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου. Έτσι όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους (είτε γεωμετρικά είτε αναφορικά με τους τίτλους χωρίς να αφορούν ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης) θα μπορούν πλέον να καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στο γραφείο κτηματογράφησης το οποίο αναλαμβάνει ρόλο “διαμεσολοβατή κτηματογράφησης “και θα συντάσσει υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση του taxisnet.

Έτσι τα στοιχεία της ανάρτησης θα μεταβάλλονται αιτιολογημένα χωρίς να απευθύνονται σε Επιτροπές Ενστάσεων , οι οποίες επιβαρύνουν τον πολίτη σε χρήμα και χρόνο.

Όταν ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες ( αφορούν σφάλματα σε πολλά ακίνητα) ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος το Γραφείο Κτηματογράφησης θα παραπέμπει σε Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, οι οποίες θα συσταθούν για τον σκοπό αυτόν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ