Έρχεται νέο “λίφτινγκ” στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, προς την κατεύθυνση της απλοποίησης θα συμβάλει η κατάργηση ή η ψηφιοποίηση δικαιολογητικών, όπως το πιστοποιητικό γης ή και το έντυπο υπολογισμού της αξίας των κινητών περιουσιακών στοιχείων, που θα πρέπει να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης. Τα δύο συγκεκριμένα πιστοποιητικά είναι απαραίτητα κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο ενδιαφερόμενος, όταν πρόκειται π.χ για αγροτεμάχια που δεν αναφέρονται στο Ε9 και η αξία της κινητής περιουσίας π.χ ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι αν η οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας –πλην της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται -και της κινητής περιουσίας του αιτούντος και των εξαρτώμενων μελών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ και η εξακρίβωση της προϋποθέτει την υποβολή των δύο παραπάνω πιστοποιητικών. Να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες , έχει προχωρήσει στην κατάργηση του πιστοποιητικού βαρών που χρειαζόταν για την υποβολή της αίτησης και απόκτηση του από τους συμβολαιογράφους απαιτούσε έως και 6 μήνες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ