Μηταράκης στον Realfm 97,8: Είναι αυτονόητο ότι θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ

“Είναι δεδομένο ότι η αποπληρωμή των αναδρομικών θα γίνει με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια”, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Γιώργο Χουδαλάκη. Αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ, δήλωσε: “Ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ. Οι αποφάσεις απ’ ό,τι φαίνεται παραδέχονται ως συνταγματική τη βάση υπολογισμού των συντάξεων που καταβάλλονταν στις 31/12/2014. Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για τα αναδρομικά και μέχρι να δούμε τις τελικές αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη. Αυτό που είναι δεδομένο είναι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο ότι θα τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ . Το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδιάζουμε το μέλλον, δημιουργώντας το νέο ασφαλιστικό που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατρούγκαλου και το οποίο θα στηριχθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ”.

Σχετικά με τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών σημείωσε: “Εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τελική εκτίμηση του κόστους των όποιων αναδρομικών μπορεί να προκύπτουν. Θα αποπληρωθούν με έναν τρόπο, που σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι δεδομένο ότι θα γίνει με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια”.

Για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους μη μισθωτούς, είπε:

“Από την πρώτη στιγμή είχαμε καταδικάσει την μετατροπή του ασφαλιστικού σε φορολογικό. Εμείς θα το αποσυνδέσουμε. Έχουμε οδηγηθεί σε απόλυτη συρρίκνωση των δηλωθέντων εισοδημάτων”.

Για το νέο ασφαλιστικό είπε: “Μόλις καθαρογραφούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, αμέσως θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας που εντός λίγων μηνών θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο… Εντός του 2019 πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Από εκεί πέρα χρειαζόμαστε αναλογιστικές μελέτες και πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν θα επαναλάβουμε λάθη που έκανε ο κ. Κατρούγκαλος και τελικά οδήγησαν στην κατάπτωση του δικού του ασφαλιστικού, επειδή δεν είχε φροντίσει για τις απαραίτητες μελέτες . Εξαρτάται και από την πολυπλοκότητα που θα υπάρχει, αλλά στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανένα κενό, να υπάρχει ένα σύστημα δίκαιο, βιώσιμο και αξιόπιστο και αυτό θα το κάνουμε το ταχύτερο δυνατό”. Τέλος, για τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να δοθεί άλλη παράταση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ