Δεκτές στο Κτηματολόγιο οι εκπρόθεσμες δηλώσεις και δόσεις – Οι διευκολύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ραντεβού με το… κτηματολόγιο και μάλιστα εκπρόθεσμα, μπορούν μεταξύ άλλων να κλείσουν οι πολίτες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων.

Για όσους ιδιοκτήτες υπάρχει προβληματισμός, όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, ο Φορέας δίνει τη δυνατότητα το τέλος να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, ενώ παρέχονται από τα ανάδοχα σχήματα δωρεάν σχήματα δωρεάν δικηγόροι και τοπογράφοι για την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης. Σε κάθε περίπτωση για εκείνους που θα καθυστερήσουν να υποβάλουν δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους, αλλά συνεπάγεται αδυναμία αξιοποίησής της, δηλ. μεταβίβαση ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ δεν αποκλείονται οι δικαστικές περιπέτειες. Ταυτόχρονα, στις αρχές του έτους πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα κάτι που θα φέρει και αυξημένο κόστος.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, άνω του 60% είναι το ποσοστό υποβολής δηλώσεων για τις περιοχές όπου η διορία έληξε τον Σεπτέμβριο.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχμής, το Ελληνικό Κτηματολόγιο εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης “εμπρόθεσμης προσέλευσης” προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

– Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έγγραφα, εντοπισμό κλπ.

– Εναλλακτικά της επίσκεψης στα Γραφεία Κτηματογράφησης υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα “Ελληνικό Κτηματολόγιο”.

– Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση των ακινήτων με χρήση εφαρμογής μέσω του κινητού τηλεφώνου.

– Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας.

Υπενθυμίζεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο. Για βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Με πληροφορίες από εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ