“Ναι μεν αλλά…” από τους θεσμούς: Θετική η έκθεση – “Καμπανάκι” για δημοσιονομικό κενό το 2020

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Την ύπαρξη ενός δημοσιονομικού κενού για τον προϋπολογισμό του 2020 επιβεβαίωσε την Πέμπτη ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ζήτημα δε θα συζητηθεί καθόλου στο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα ο κοινοτικός αξιωματούχος με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης Τετάρτης, δήλωσε ότι “έχουμε στα χέρια μιας μια προκαταρκτική έκθεση από του θεσμούς, η οποία είναι θετική, αλλά όπως πολύ σωστά έχει γραφτεί, εντοπίζεται ένα δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020. Αυτό είναι ορθό, όπως έχει γραφτεί και αναμένουμε βεβαίως να αντιμετωπιστεί στο επόμενο διάστημα”.

“Η Ελλάδα κατά προτίμηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της με κάλυψη του κενού ως τις 15 Οκτωβρίου”, σημείωσε.

Ο ίδιος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Τύπο ότι έχει ξεκινήσει και η διαδικασία έγκρισης για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα, με τον ESM να απεμπολεί το δικαίωμά του για ισόποση εξόφληση.

Η επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα τοποθετείται στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, μετά την οριστική 4η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας.

Αντιθέτως το Εurogroup θα απασχολήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η οριστικοποίηση του δημοσιονομικού μέσου για την ευρωζώνη (προϋπολογισμός ευρωζώνης- BICC). Το ζήτημα θα συζητηθεί σε επίπεδο 27 Κ-Μ και το μόνο ανοικτό σημείο διαπραγμάτευσης έχει απομείνει το ζήτημα της χρηματοδότησης, είπε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα άλλα στοιχεία έχουν “κλείσει” σε συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων, ενώ για τη χρηματοδότηση συζητείται η ιδέα κάλυψης των κενών με μια διακυβερνητική συμφωνία.

Το Eurogroup θα ξεκινήσει νωρίτερα από το κανονικό, στις 13:00 τοπική ώρα, ενώ το eurogroup περιεκτικής σύνδεσης (27) θα ξεκινήσει στις 15:00 και δεν προβλέπεται ώρα ολοκλήρωσης.

Κατά την τακτική σύνθεση (19) οι συζητήσουν για την ανάπτυξη και απασχόληση, τις κινήσεις των επιτοκίων και θα ακούσουν τις εκθέσεις των επικεφαλής του SSM Ένρια και Κόνιγκ του SSRB. Ακολούθως θα εξετάσουν τα αποτελέσματα της αποστολής ελέγχου στην Πόρτογαλία και τη διαδικασία αντικατάστασης του Κερέ από τον Πανέτα στην ΕΚΤ.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ