Παναγόπουλος: Παρατείνεται έως το τέλος του έτους η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση

Σε δήλωση για την παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), προχώρησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε: «Όπως ξέρετε, δεν έχει η υπογραφεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γιατί, μετά τις πρωτοφανείς βιαιότητες που άσκησε το ΠΑΜΕ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, δεν πραγματοποιήθηκε συνέδριο και δεν μπορούμε να υπογράψουμε Σύμβαση. Έτσι, ο κόσμος της εργασίας δεν είχε την κάλυψη της μετενέργειας της Εθνικής Σύμβασης. Θέσαμε αυτό το ζήτημα στον υπουργό, κάλεσε και τις εργοδοτικές οργανώσεις και υπήρξε συμφωνία να παραταθεί η μετενέργεια της Σύμβασης, μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, όπου ελπίζουμε ότι θα έχουμε μπορέσει να υπογράψουμε τη νέα Σύμβαση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2020 σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε: «Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, δυστυχώς, βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη και του νομοσχεδίου που ψηφίζεται όσον αφορά στην επέκτασή τους. Δυστυχώς, πάνω στη νομοθεσία που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, η νέα κυβέρνηση προσθέτει και νέα μεγάλα εμπόδια στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Αν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) δεν επεκτείνονται, οι εργοδότες θα αυθαιρετούν και θα γίνεται ανταγωνισμός, μέσω του κόστους εργασίας.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πάντως θα έχει ισχύ, μέχρι τέλος του χρόνου και, βεβαίως, έχουμε τη δυνατότητα όχι, όμως, για μισθολογικά ζητήματα, μόνο για θεσμικά, να ξαναυπογράψουμε. Μας αφαιρέθηκε η δυνατότητα με τη μνημονιακή νομοθεσία να υπογράφουμε για τα οικονομικά ζητήματα, μέσω της ΕΓΣΣΕ, γι΄αυτό, διεκδικούμε την επαναφορά προσδιορισμού του κατώτερου μισθού όχι με νόμο, αλλά μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το τι θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων, όταν θα υπάρχει εκλεγμένη διοίκηση στη ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Γιατί μόνο η ΓΣΕΕ μπορεί να υπογράφει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανένα ΠΑΜΕ και κανένα κόμμα».

Ερωτηθείς αναφορικά με το χθεσινό tweet του πρωθυπουργού για τις απεργίες, ο κ. Παναγόπουλος σχολίασε: «Διαφωνώ με τον πρωθυπουργό. Όταν υπάρχουν προβλήματα, οι απεργίες είναι επιβεβλημένες. Προφανώς, οι απεργίες δεν γίνονται για συνδικαλιστικά προνόμια. Αν υπάρχουν τέτοια, τα απεκδυόμεθα όλα. Οι απεργίες γίνονται για να επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις και να υπάρχει ισχυρός Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, που, δυστυχώς και με τη νέα νομοθεσία παραβιάζεται ακόμη και η Συνταγματική πρόβλεψη, όπως λέει και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ