“Αποκαλυπτήρια” για τις συντάξεις: Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – Τι θα δουν οι συνταξιούχοι

Προσωπικές διαφορές έως και 350 ευρώ αναμένεται να αποκαλύψουν τα εκκαθαριστικά συντάξεων για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους,τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν από σήμερα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Η ανάρτηση αφορά σε περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς προκύπτει το ποσό της σύνταξής τους ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του επανυπολογισμού της σύνταξης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Αφορούν στις παλιές συντάξεις, όσες δηλ. καταβάλλονταν έως και 12 Μαΐου 2016 και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου απονέμονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού αν και εισπράττουν το ίδιο ποσό.

Τα σημερινά εκκαθαριστικά θα είναι τα ενημερωτικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων για τον Ιανουάριο 2019. Μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα αναρτηθούν και για τους υπόλοιπους μήνες. Πέραν αυτών για 222.983 συνταξιούχους ο επανυπολογισμός έγινε αυθαίρετα. Τα λάθη εντοπίστηκαν και γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις. Για τον λόγο αυτό τα ενημερωτικά των 222.983 συνταξιούχων θα αναρτηθούν μετά τον Οκτώβριο.

Στα ενημερωτικά σημειώματα περιλαμβάνεται: η εθνική σύνταξη, δηλ. το ποσό της σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και άνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, η ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης και η προσωπική διαφορά, δηλ. η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

Πώς θα δουν τα εκκαθαριστικά οι συνταξιούχοι

Για να βρουν τα σημειώματα για τις συντάξεις τους στον ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι πρέπει να μπουν στην σελίδα efka.gov.gr. Στη συνέχεια θα κατεβείτε στο σημείο που γράφει «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για Συνταξιούχους» και επιλέγετε «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος».

Μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας αυτής «Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων», οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά τους στοιχεία (Αριθμό Μητρώου, Αριθμού Μητρώου ΔΙΑΣ) να ενημερώνονται σε μηνιαία βάση, από την ημερομηνία πίστωσης του τραπεζικού τους λογαριασμού και μετά, για το πώς διαμορφώνεται η μηνιαία πληρωμή της σύνταξης τους αναλυτικά.

Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται στους συνταξιούχος του ΕΦΚΑ (τέως ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ, τ.ΤΣΠ-ΑΤΕ, τ.ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, τ.ΤΥΔΚΥ, τ.ΤΑΠ ΔΕΗ, τ.ΤΑΠΙΛΤ, τ.ΤΑΠΤΠ, τ.ΤΕΑΠΕΤΕ, τ.ΤΣΑΥ) καθώς και του ΕΤΕΑ (τ.ΕΤΕΑΜ) – έως 08/2016.

Με πληροφορίες και από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ