“Καίνε” τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ για το 2018 – Πόσο θα πληρώσουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες

Ακόμη ένα “χαράτσι” θα πληρώσουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018. Τα ειδοποιητήρια που εκδόθηκαν από τον ΕΦΚΑέκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις για πολλούς μη μισθωτούς που το 2017 είχαν εισοδήματα της τάξεως των 1.000 ευρώ μηνιαίως, οι οποίοι καλούνται τους επόμενους πέντε μήνες να πληρώσουν κατά μέσο όρο, συνολικά 550 ευρώ ή και περισσότερα τον μήνα.

Το επιπλέον “χαράτσι” είναι αποτέλεσμα του συστήματος υπολογισμού των εισφορών για τους μη μισθωτούς. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας για παράδειγμα, αποδίδει εισφορές που του επιβάλλονται από τον ΕΦΚΑ, αλλά τα τελικά ποσά που πραγματικά πρέπει να καταβάλει καθορίζονται έπειτα από δύο χρόνια (το 2021 εν προκειμένω) με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα κάνει το 2020 για τα φετινά του εισοδήματα.

Έτσι με βάση τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2018, η οποία αν και είχε ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έδωσε τα ειδοποιητήρια την Πέμπτη, όσοι μη μισθωτοί είδαν στην ψηφιακή “καρτέλα” τους χρεωστικό υπόλοιπο θα πρέπει να το καταβάλουν έως τις 30 Αυγούστου και μετά σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές. Ειδικά όσοι μη μισθωτοί δήλωσαν στην εφορία το 2017 ότι είχαν καθαρό φορολογητέο εισόδημα της τάξεως των 12.000 ευρώ πριν από δύο ημέρες διαπίστωσαν ότι από τον ΕΦΚΑ τους έχει προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο της τάξεως των 1.500 ευρώ. Το ποσό πρέπει να καταβληθεί από το τέλος Αυγούστου έως τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, για παράδειγμα επαγγελματίας με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 12.380 ευρώ είδε χρεωστικό υπόλοιπο 1.430 ευρώ. Ο συγκεκριμένος θα πρέπει να αποδίδει 286 ευρώ για τις εισφορές του προηγούμενου έτους και 255 ευρώ για τις τρέχουσες εισφορές του.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Δημοκρατία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ