Κτηματολόγιο: Τα SOS για τις διορθώσεις στην Αθήνα – Πώς θα “σβήσετε” τα λάθη που έγιναν το 2008

Αν τα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο δεν είναι σωστά και δεν γίνει εγκαίρως αίτηση διόρθωσης, τότε οι ιδιοκτήτες μπαίνουν σε περιπέτειες, όπως είναι για παράδειγμα το “μπλοκάρισμα” των μεταβιβάσεων που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών για το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού.

Αυτή την περίοδο έχει δοθεί δίμηνη παράταση στην προανάρτηση του Δήμου της Αθήνας προκειμένου οι ιδιοκτήτες να διορθώσουν τυχόν λάθη στις δηλώσεις που υπέβαλαν στο Κτηματολόγιο το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν υπόψη του τρία βασικά SOS για να κατοχυρώσουν την ακίνητη περιουσία τους στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

1. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου, η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας είναι το νούμερο 1 θέμα που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες. Λάθος στοιχεία σημαίνει ότι κόβονται οι γέφυρες επικοινωνίας με το Κτηματολόγιο. Έτσι, το όποιο πρόβλημα που εντοπίζεται, παραμένει, αφού κανείς δεν θα προσπαθήσει να μάθει το νέο σας τηλέφωνο ή τη νέα σας διεύθυνση.

2. Σε ό, τι αφορά τα οικόπεδα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέξουν αν υπάρχει διαφορά στο εμβαδόν που είναι γραμμένο στους τίτλους ιδιοκτησίας με αυτό του Κτηματολογίου. Σημειώνεται ότι για τα αστικά οικόπεδα η επιτρεπόμενη απόκλιση είναι 7%.

3. Εάν πρόκειται για διαμερίσματα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τσεκάρουν εάν τα χιλιοστά και το εμβαδόν που αναφέρονται στα συμβόλαια είναι τα ίδια με αυτά που έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο.

Η προθεσμία για τις διορθώσεις έληξε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019. Ωστόσο, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος όσοι από τους ιδιοκτήτες αμέλησαν ή δεν πρόλαβαν να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις, έχουν ακόμη μια ευκαιρία μιας και δόθηκε δίμηνη σιωπηρή παράταση έως το τέλος Αυγούστου.

Το στάδιο της προανάρτησης αφορά σε 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα, ενώ έχουν γίνει 25.160 ηλεκτρονικές αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων. 13.419 ιδιοκτήτες υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης στο κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, ενώ 100 ιδιοκτήτες ακινήτων έστειλαν ταχυδρομικώς τις αιτήσεις διόρθωσης.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ