• Τα "ψιλά γράμματα" για τις 120 δόσεις – 10 μυστικά και παγίδες που πρέπει να ξέρετε

  11:53 πμ, Σαββατο 18 Μάι 2019 11:53 πμ, Σαββατο 18 Μάι 2019

  Σε λειτουργία θέτουν από τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση των άρθρων 98-109 του ψηφισθέντος πρόσφατα νόμου 4611/2019 που προβλέπει την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις φορολογικές υπηρεσίες έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.

  Η εφημερίδα" Ελεύθερος Τύπος" μέσα από 10 ερωτήσεις-απαντήσεις παρέχει αναλυτικές διευκρινίσεις και οδηγίες προς τους οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση:

  1 Ποια χρέη μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση;

  Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), τις ΔΟΥ και τα τελωνεία. Οι εντάξιμες οφειλές είναι ειδικότερα αυτές οι οποίες έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31-12-2018.

  2 Πώς υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων και το ποσό κάθε δόσης;

  Σε φορολογούμενους-φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα φορολογικού έτους 2017 (ατομικό δηλωθέν, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο) μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

  Για οφειλέτες με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με τα ακόλουθα «βήματα»:

  * Με βάση το συνολικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2017 προσδιορίζεται το «ετήσιο ποσό καταβολών» με τη χρήση προοδευτικής κλίμακας συντελεστών κλιμακούμενων από 4% έως 25%. Κάθε ένα από τα ποσοστά συντελεστών της συγκεκριμένης κλίμακας μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη ως εξής:

  α) κατά μία μονάδα για ένα τέκνο,

  β) κατά δύο μονάδες για δύο τέκνα,

  γ) κατά τρεις μονάδες για τρία τέκνα και άνω.

  * Το «ετήσιο ποσό καταβολών» διαιρείται, στη συνέχεια, με τον αριθμό 12 και έτσι ανάγεται σε «μηνιαίο ποσό καταβολής».Το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής διαιρείται με το «μηνιαίο ποσό καταβολής». Το πλήθος των δόσεων της ρύθμισης προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης αυτής.

  3 Υπάρχουν «κόφτες» στον αριθμό και τα ποσά των δόσεων;

  Σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι ακόλουθοι τρεις περιορισμοί, βάσει των οποίων το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μπορεί να διαφοροποιηθεί μετά τους παραπάνω υπολογισμούς:

  * το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ,

  * ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 18,

  * ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120.

  Σε περίπτωση που ο περιορισμός της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ έχει ως συνέπεια να προκύπτει αριθμός δόσεων μικρότερος των 18, ο αριθμός των δόσεων ορίζεται σε επίπεδο χαμηλότερο των 18. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με ποσά οφειλών χαμηλότερα των 540 ευρώ.

  Πηγή: enikonomia.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα