Νεφελούδης: Επαναστατικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη βδομάδα- ΒΙΝΤΕΟ

“Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται ο ΣΕΠΕ όταν δεν τηρείται η εργατική νομοθεσία” τόνισε ο Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Κώστα Αλατζά.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας συμφώνησε ότι οι τομείς όπου “βασιλεύει” η μαύρη εργασία είναι εκείνοι του τουρισμού, του επισιτισμού, της φύλαξης, της καθαριότητας” και είπε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να προχωρούν ακόμη και σε ανώνυμες καταγγελίες στο 15512 του ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “στον τομέα του τουρισμού επειδή εντάχθηκαν οι Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις και στα ξενοδοχεία και στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, το πράγμα ομαλοποιήθηκε. Ο επισιτισμός δεν έχει ακόμα ΕΣΣ δυστυχώς. Υπάρχουν πολλές αναφορές στο Σώμα Επιθεώρησης στον τομέα της φύλαξης και καθαριότητας”.

Σχετικά με τη μισθωτή εργασία και την πορεία της, ο κ. Νεφελούδης είπε τα εξής:

“Σε πιάνει θλίψη όταν σκέφτεσαι όταν πριν από 100 και πλέον χρόνια κατοχυρώθηκαν το 8ωρο και η πλήρης απασχόληση και άλλα δικαιώματα και άρχισαν να καταργούνται το 2004 με τον περιβόητο όρο απασχολησιμότητα. Το φαινόμενο εντάθηκε την περίοδο των μνημονίων. Η επιλογή της κυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της αντίληψης. Προσπαθούμε να αντιστρέψουμε και θεωρώ με σχετική επιτυχία το φαινόμενο. Κρατά ακόμη η πλήρης απασχόληση όσον αφορά στην αγορά εργασίας, στο 75%. Το πρόβλημα είναι στις νέες θέσεις εργασίας, όπου είμαστε στο 50%-50%. Το προηγούμενο διάστημα πριν από αυτή την κυβέρνηση ήταν ακόμη χειρότερη η σχέση της μισθωτής απασχόλησης με τη μερική”.

Ο κ. Νεφελούδης πρόσθεσε ότι “έχουμε μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που φωτογραφίζουν τις πιο αδύναμες ομάδες του εργαζόμενου πληθυσμού. Πρόκειται για επαναστατικές ρυθμίσεις. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα βάζουμε για πρώτη φορά για παράδειγμα το ότι ο εργοδότης θα πρέπει να αποδεικνύει για ποιο λόγο γίνεται η απόλυση. Πρόκειται για μια επαναστατική αλλαγή στον περιβάλλον που ζούμε για την προστασία της εργασίας. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών σημαντικών όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, η επαναφορά των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων κ.α.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “τη Μ. Δευτέρα προχωρήσαμε στην επέκταση της κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων, των ξενοδοχουπαλλήλων στα Χανιά, προχωράμε με τις καπνοβιομηχανίες κ.α.”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ