Στο πλευρό επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών για το χωροταξικό της Κεντρικής Μακεδονίας ο Γιούνκερ

Με τη στήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, 320 μεγάλες επιχειρήσεις και Ενώσεις Πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζουν τον αγώνα τους για το χωροταξικό της Κ. Μακεδονίας

Η εκδήλωση των 320 επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών που έλαβε χώρα είχε μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την άρση των εμποδίων.

Στο πάνελ βρέθηκαν σημαντικοί επιχειρηματίες όπως οι Μπόγιας Χρ. Ναξιάδης Μ, Νικολαίδου Ε., Νιτσιάκος Θ, Πρωτοφανούσης Νίκος, Χαϊτογλου Κ, Χατζόπουλος Ελ., Φιλίππου Ν. Εκπροσωπούν το 50% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και απασχολούν 15.000 εργαζόμενους.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκονται στο πλευρό των επιχειρήσεων και των Ενώσεων Πολιτών για το Περιφερειακό Χωροταξικό. Ο Γιούνκερ και η ΕΕ με παρέμβαση των 320 για την Θεσσαλονίκη, την Κ. Μακεδονία και την χωροταξία, τελειώνουν την μακροχρόνια ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης με νέες επενδύσεις και την αποφυγή λουκέτων σε σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία, κ.α. που προσπαθεί να επιβάλλει το χωροταξικό. Χρειάζεται εγρήγορση της πολιτείας για να γίνουν οι διορθώσεις και να αλλάξουν τα ΓΠΣ/ΤΧΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ.

Με προσωπική επιστολή η ΕΕ και ο Γιούνκερ ενημέρωσαν τον κ. Νίκο Φιλίππου- ένας από τους εκπροσώπους των 320 μεγάλων επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών- για την ερμηνεία των καταστροφικών διατάξεων του χωροταξικού, όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής, τις προβλέψεις μακρόχρονης ερήμωσης στη δυτική Θεσσαλονίκη και τα λουκέτα στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Είναι αναγνωρισμένο από όλους ότι το θέμα αυτό έχει τη μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται συνάντηση της Επιτροπής με τον Πρωθυπουργό, ενώ ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υποβληθούν νέες διορθωτικές προτάσεις, ενέργεια που δεν έχει υλοποιηθεί.

Το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί η καταστροφή του παραγωγικού ιστού:

1) με τις βίαιες μετεγκαταστάσεις – λουκέτα της χαμηλής και μέσης όχλησης σε όλη την Κ. Μακεδονία και

2) με τη σκανδαλώδη ερήμωση μόνο στην δυτική Θεσσαλονίκη, με την υψηλή όχληση να επιβάλλει μέτρα ερήμωσης χιλιομέτρων στον αστικό πληθυσμό, λουκέτα σε σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία, ακόμη και νέες Σεβέζο υψηλής όχλησης μέσα στον αστικό ιστό, αντί να λαμβάνονται μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, που ρητά προβλέπει η συνθήκη Σεβέζο 2012 για μέχρι το 2015.

Όπως αναφέρεται, τέτοιες διατάξεις δεν ισχύουν πουθενά αλλού, ούτε στην Αθήνα, ούτε σε ολόκληρη την ΕΕ με 4.000 δεξαμενές, ούτε στα άλλα περιφερειακά χωροταξικά, ούτε ακόμη και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τρία χρόνια δεν διορθώνονται οι ψηφισμένες από την Περιφέρεια καταστροφικές διατάξεις.

Η σύμπνοια είναι ενυπόγραφη και πολύ μεγάλη. Η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ. Το 50% του ΑΕΠ της ΠΚΜ, 311 μεγάλες επιχειρήσεις, των 15.000 εργαζόμενων, ενώσεις πολιτών, 8 βουλευτών και 4 ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων, 5 δημάρχων με 400.000 κατοίκους, 4 μεγάλων οικονομικών φορέων με 70.000 μέλη, 6 μεγάλες συναντήσεις δημόσιες των 200 ατόμων, σημαντική δημόσια υποστήριξη και αναγνώριση του προβλήματος.

Εκτιμούμε ότι μετά την καταλυτική παρέμβαση της ΕΕ και του Προέδρου Γιούνκερ θα ανοίξει ο δρόμος των διορθώσεων στη χωροταξία, θα έρθουν επενδύσεις και θα αναπνεύσει επιτέλους όλη η Κ. Μακεδονία και ειδικά η δυτική Θεσσαλονίκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ