• Ραντεβού για την πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ - Στην Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος για να δει τη Λαγκάρντ

  12:00 μμ, Δευτέρα 01 Απρ 2019 12:00 μμ, Δευτέρα 01 Απρ 2019

  Μετά το θετικό "σινιάλο" των θεσμών για τη δόση στην υπουργική σύνοδο αυτής της Παρασκευής στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση πάει με ανεβασμένη ψυχολογία και στο επόμενο "ραντεβού" που θα έχει στην Ουάσινγκτον με το ΔΝΤ. Στη εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό.

  Τα ελληνικά σχέδια που έχουν ωριμάσει για τα καλά θα αναπτύξει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που θα έχει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στο διάστημα που απομένει η κυβέρνηση εξετάζει να κινήσει και επίσημα τις διαδικασίες πρόωρης αποπληρωμής. Αυτό που δεν έχει ακόμα "κλειδώσει" είναι αν το αίτημα της Αθήνας θα αφορά το σύνολο των δανείων που οφείλει η Ελλάδα στο Ταμείο και ανέρχονται σε 9,5 δισ. ευρώ ή μόνο τις ακριβές δόσεις του 2019 και του 2020 που περιορίζονται σε 3,8 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά περιμένει την έγκριση για τα 970 εκατ. ευρώ από το Eurogroup και εν συνεχεία το "πράσινο φως" από τον ESM, που είναι αναγκαίο για να προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση των δανείων και να διακόψει τη "στενή" σχέση με το ΔΝΤ που θα περιοριστεί στη σύνταξη των εκθέσεων στη βάση του άρθρου 4.

  Στο μεταξύ αναβάλλεται για τις 6 Μαΐου η προγραμματισμένη για σήμερα κάθοδος των τεσσάρων επικεφαλής των θεσμών στην πρωτεύουσα για την επίσημη εκκίνηση της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι Κοστέλο, Τζιαμαρόλι, Ντρούντι και Ντόλμαν θα έρθουν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές στην Αθήνα αφήνοντας στα τεχνικά κλιμάκια την προεργασία των θεμάτων- προαπαιτουμένων που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση εκείνη την περίοδο σε ανώτερο επίπεδο.

  Η ακύρωση της επίσκεψης έγινε με ελληνική πρωτοβουλία, ενώ συμφώνησαν αμέσως οι Ευρωπαίοι εταίροι μετά τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση στα "ακανθώδη" θέματα του νέου νόμου Κατσέλη, προσεγγίζοντας τις θέσεις των δανειστών. Έπειτα από αυτό ήρθαν οι τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα βρίσκεται μια... ανάσα από τη δόση. Οι θεσμοί έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την έκθεση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα διαβιβαστεί στην υπουργική σύνοδο της Παρασκευής και θα είναι θετική για την Ελλάδα.

  Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα