Επτά φοροπαγίδες για τα ακίνητα – Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

Επτά ενέδρες έχει στήσει η εφορία στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα από τη φορολογική δήλωση, την ηλεκτρονική πλατφόρμα του επιδόματος ενοικίου αλλά και το Ε9.

Στα ραντάρ της εφορίας βρίσκονται:

1. Φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια. Η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου αποκάλυψε περιπτώσεις εκμίσθωσης κατοικιών χωρίς να έχει κατατεθεί ηλεκτρονικό μισθωτήριο και συμβόλαια χωρίς να αναγράφεται το ακριβές μίσθωμα ή η διάρκεια εκμίσθωσης. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ η εφορία έχει στήσει παγίδα στους ιδιοκτήτες κατοικιών για τον εντοπισμό των ενοικίων που εισπράττονται. Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους μόνο εάν δηλώσουν ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Για να εισπράξουν το επίδομα οι ενοικιαστές θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή ηλεκτρονικού μισθωτηρίου ή να διορθώσουν τα μισθωτήρια παρατείνοντας τη διάρκεια της μίσθωσης. Τα εισοδήματα από ενοίκια που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμφωνούν με το μίσθωμα που αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Χρειάζεται προσοχή γιατί σε επόμενο στάδιο θα γίνει διασταύρωση των μισθωτηρίων και των στοιχείων που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα του επιδόματος με τις φορολογικές δηλώσεις.

2. Ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb. Με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb να εκτιμώνται σε 1,9 δισ. ευρώ, η εφορία έχει βάλει στο… μάτι τους φορολογουμένους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Οι περίπου 55.000 φορολογούμενοι που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ θα πρέπει να εμφανίσουν στη δήλωση τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2018, για τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% έως 45%. Τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2. Από τα ακαθάριστα εισοδήματα του 2018 αναγνωρίζεται προς έκπτωση ποσοστό 5% για τις δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες των ακινήτων. Ήδη η ΑΑΔΕ δρομολογεί την εγκατάσταση ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα σαρώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες και θα διασταυρώνει τα στοιχεία των ακινήτων που προσφέρονται για εκμίσθωση με τα δεδομένα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο Taxisnet.

3. Φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα. Οι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην απόκτηση ενός ακινήτου θα πρέπει στο φετινό έντυπο Ε1 να δηλώσουν χρήματα που διέθεσαν για την απόκτησή του. Για όσους διαθέτουν τα εισοδήματα και δικαιολογούν το τεκμήριο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπελάδες με την εφορία θα έχουν όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης της κατοικίας.

4. Φιλοξενούμενοι και φιλοξενούντες. Οι φορολογικές δηλώσεις του 2018 αποκάλυψαν περίπου 1,1 εκατ. φορολογουμένους που δήλωσαν ότι φιλοξενούν στο σπίτι τους συγγενικά πρόσωπα, τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη ή φίλους. Την ίδια ώρα πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δηλώνουν ότι είναι φιλοξενούμενοι και γλιτώνουν το τεκμήριο κατοικίας, Ο πίνακας 2 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης αποτελεί παγίδα τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τους φιλοξενούντες. Όσοι φιλοξενούν πρόσωπα που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007- 008 του πίνακα 2 του εντύπου Ε2. Μαζί θα δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενουμένων και τους μήνες φιλοξενίας. Οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει στον πίνακα 6 του Ε1 να δηλώσουν υποχρεωτικά τον ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί. Εάν ένα από τα δύο μέρη δεν το δηλώσει, τότε θα μπλοκάρει η υποβολή της δήλωσης του ετέρου.

5. Φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια. Εισοδήματα άνω των 30 εκατ. ευρώ από ενοίκια που δεν εισέπραξαν εμφάνισαν πέρυσι περίπου 9.000 φορολογούμενοι. Από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι δηλώσουν στους κωδικούς 125-126 του Ε1 ανείσπρακτα ενοίκια θα απαλλαγούν από τον φόρο 15-45%. Ωστόσο για να κερδίσουν τη φοροαπαλλαγή θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια και να έχουν υποβάλει στην εφορία τους φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών εξώσεως. Χωρίς τα δικαιολογητικά η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα ποσά που δηλώθηκαν ως ανείσπρακτα.

6. Φορολογούμενοι με κενά ακίνητα. Όσοι δηλώνουν στο Ε2 ότι έχουν στην κατοχή τους κατοικίες κενές απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης. Θα πρέπει όμως να αποδείξουν ότι έμειναν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών με βάση λογαριασμούς της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

7. Φοιτητική στέγη. Οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη, εάν το 2018 απέκτησαν οποιασδήποτε μορφής εισόδημα θα υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση και θα φορτωθούν το τεκμήριο διαβίωσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας, ανεξάρτητα αν για το ενοίκιο πληρώνουν οι γονείς τους. Αν ο φοιτητής δεν έχει αποκτήσει εισοδήματα θεωρείται εξαρτώμενο μέλος και η φοιτητική κατοικία δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα. Η φοιτητική κατοικία ανεβάζει το τεκμήριο διαβίωσης για τον γονέα, ο οποίος αν δεν μπορεί να το καλύψει με τα εισοδήματά του, κινδυνεύει να πληρώσει υψηλότερο φόρο.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ