Στην τελική ευθεία για έξοδο στις αγορές η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο

Μεγάλο “στοίχημα” αποτελεί η έκδοση του 10ετούς ομολόγου για το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση συνολικά. Η έξοδος στις αγορές προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους να βάλουν στοίχημα για το αν και πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών αναμένεται – εκτός απροόπτου- να ανοίξει αύριο Τρίτη, κάτι το οποίο υποστήριξε και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας στον RealFM 97,8. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “.η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε μια άλλη κατάσταση και αυτό αναγνωρίζεται από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και από το δεκαετές ομόλογο πώς θα πάει, που ανοίγει το βιβλίο προσφορών αύριο”.

Η έκδοση του ομολόγου θα έρθει σε μια χρονική συγκυρία θετική δεδομένης και της διπλής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s. Το ύψος της έκδοσης του ομολόγου αναμένεται να είναι στα 2-3 δισ. ευρώ ενώ οι προσδοκίες για την απόδοσή του τοποθετούνται κοντά στο 4%.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2006 μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας την περασμένη εβδομάδα από τον οίκο Moody’s, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών απέναντι στη χώρα.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,622% νωρίς σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006.

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε πρόσφατα, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων κατά τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, στο 2,79%.Το τελευταίο δεκαετές ομόλογο εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου 2010, όταν η χώρα ήταν στον προθάλαμο των μνημονίων. Με τη συγκεκριμένη έκδοση το Δημόσιο τότε άντλησε 5 δισ. ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ