Νέος νόμος Κατσέλη – Σε εκκρεμότητα 170.000 αιτήσεις δανειοληπτών

Υποχρεωτικά θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς όσοι δανειολήπτες βρίσκονται στα πρώτα στάδια ένταξης του νόμου Κατσέλη.

Παράλληλα, υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το ζήτημα όσων έχουν ήδη λάβει δικάσιμο, καθώς για εκείνους δεν έχει διευκρινιστεί αν και πως εμπίπτουν στο διάδοχο καθεστώς. Οι εκκρεμείς αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία είναι 170.000. Για αυτήν την κατηγορία δανειοληπτών υπάρχει διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών , με την κυβέρνηση να θέλει να τους προστατεύσει έτσι όπως το επιτάσσει ο νόμος που προβλέπει από την στιγμή που έχει γίνει αίτηση ένταξης στο Νόμο Κατσέλη, να υπάρχει αυτοδίκαιη προστασία.Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις αποτελούν αγκάθι για τις τράπεζες, στελέχη των οποίων λένε πως το νέο καθεστώς θα τους διευκολύνει να ξεχωρίσουν άμεσα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, σχεδόν ένας στους τέσσερις αιτούντες υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, είναι κακοπληρωτής.Πάντως, σχετικά με το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τράπεζες και κυβέρνηση συμφώνησαν στα εξής:-Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 13.000 Ευρώ-Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ-Για τα εισοδήματα του οφειλέτη θα λαμβάνονται υπόψη οι ετήσιες δαπάνες διαβίωσης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον νόμο Κατσέλη.Για τη διαμόρφωση της μηνιαίας δόσης θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

-Επιμήκυνση της οφειλής έως και 20 χρόνια. Ενδεχομένως και 25-Μείωση του επιτοκίου στο 2% από 4% που ισχύει σήμερα.-Κούρεμα του δανείου αλλά όχι οριζόντιο.-Επιδότηση από το κράτος βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.Η όλη διαδικασία υποβολής αίτησης για την ένταξη στο νέο καθεστώς θα γίνεται ηλεκτρονικά με την αξιοποίηση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού η οποία θα επεκταθεί.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ