Πετρόπουλος: Έως τον Μάρτιο η ρύθμιση με τις 120 δόσεις – Πόσο θα διαγραφούν τα πρόστιμα

Έως τον Μάρτιο του 2019 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία, σε έως 120 δόσεις και με διαγραφή ως 87% των προσαυξήσεων, για οφειλέτες που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ” Στο Κόκκινο “, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι οι ρυθμίσεις οφειλών έχουν θετικά αποτελέσματα στις εισπράξεις του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου το 2017-2018 εισέρρευσαν 2,3 δισ. ευρώ από παλιές οφειλές, ενώ έκανε λόγο και για κλιμακωτή αύξηση των δόσεων και για την απλή ρύθμιση οφειλών, από τις 12 που ισχύουν σήμερα.

Αναφερόμενος στον αριθμό των συντάξεων που εκδίδονται, δήλωσε ότι «η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί πάρα πολύ … σε σχέση με το 2017. Οι κύριες αυξήθηκαν κατά 28%, οι επικουρικές κατά 30% και τα εφάπαξ κατά 42% και τον Ιανουάριο θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Το 2019 θα είναι χρονιά καλών επιδόσεων», ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «τον Φεβρουάριο θα ενισχύσουμε με άλλους 1.000 εργαζόμενους τους τομείς αυτούς … από προγράμματα του ΟΑΕΔ, για ανθρώπους που έχουν ειδίκευση στην διαχείριση πληροφορικών συστημάτων για να επιταχύνουμε την διαδικασία απονομής συντάξεων».

«Το άλλο μεγάλο θέμα που έχουμε εντός του 2019 είναι η σημαντική μείωση των οφειλών και η διευκόλυνση των οφειλετών που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, με μέχρι 120 δόσεις και υπολογισμό των εισφορών σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή με βάση τα καθαρά εισοδήματα … πιστεύω μέχρι τον Μάρτιο του 2019 ή και νωρίτερα», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στις οφειλές προς τα Ταμεία, καθώς αναμένονται αντίστοιχες κινήσεις και για οφειλές προς Εφορία.

«Το ύψος της οφειλής θα μικρύνει πάρα πολύ, γιατί θα υπολογιστεί με βάση το σημερινό σύστημα … να έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διαγραφή προσαυξήσεων, μέχρι το 87% των προσαυξήσεων», ανέφερε ο υπουργός.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε την προοπτική αλλαγών και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για οφειλές προς ταμεία χωρίς κάποια διαδικασία, με αύξηση του αριθμού τους. «Θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με το ποσό και την ηλικία του οφειλέτη, ειδικά για την λήψη της σύνταξής του. Δεν μπορεί να είναι 70 και να λέμε “ρύθμισε το για 50 χρόνια”. Οι 120 δόσεις είναι 10 χρόνια», είπε.

Επανέλαβε παράλληλα ότι από όσους έχουν ενταχθεί ήδη σε κάποια από τις άλλες ρυθμίσεις οφειλών που έχουν ήδη ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια πρέπει «κανείς να μην σκεφτεί να εγκαταλείψει τις υπάρχουσες ρυθμίσεις … δεν σημαίνει ότι θα μπει σώνει και καλά στην καινούργια, θα υπάρχουν κάποια κριτήρια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή Πληροφοριών: stokokkino.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ