Γραφείο Προϋπολογισμού: Αυξημένο κατά 1,089 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο

Αυξημένο κατά 1,089 δισ. ευρώ ήταν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ενοποιημένο πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με εκτίμηση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ).

Σύμφωνα με το ΓΠΚΒ, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 5,741 δισ. ευρώ από 4,652 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα σημείωσαν ο κρατικός προϋπολογισμός και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην ανακοίνωση του ΓΠΚΒ σημειώνεται:

“Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης με προσαρμογές το εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2018 εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 1.089 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός παρουσιάζει μειωμένο ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά 311 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στην πλευρά των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού εμφανίζονται αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 516 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 298 εκατ. ευρώ. Αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, κατά 1.037 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μη Φορολογικά και Έκτακτα Έσοδα».

Στην πλευρά των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού παρατηρείται αύξηση κατά 582 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στην αύξηση των Πρωτογενών δαπανών κατά 1.040 εκατ. ευρώ, στη μείωση των δαπανών για τόκους κατά 353 εκατ. ευρώ και στη μείωση των δαπανών ΠΔΕ κατά 105 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα Νομικά Πρόσωπα εμφανίζουν μειωμένα έσοδα κατά 157 εκατ. ευρώ και μειωμένες δαπάνες κατά 423 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας σε ένα ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα βελτιωμένο κατά 213 εκατ. σε ετήσια βάση. Οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό εμφανίζονται αυξημένες κατά 94 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 582 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 335 εκατ. ευρώ με συνέπεια το πρωτογενές αποτέλεσμα τους να είναι βελτιωμένο κατά 244 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλεται κυρίως στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 509 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 905 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 1.210 εκατ. ευρώ, με συνέπεια την επιδείνωση του ταμειακού πρωτογενούς πλεονάσματός τους κατά 306 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται αφενός στην αύξηση των μεταβιβάσεων από τον Κρατικό προϋπολογισμό κατά 387 εκατ. ευρώ και αφετέρου στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 473 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (το τελευταίο δεν φαίνεται στη συνοπτική ταξινόμηση του πίνακα 1).

Τέλος, η μεγαλύτερη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης κατά 709 εκατ. το εννιάμηνο του 2018 έναντι μικρότερης μείωσης κατά 442 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε ευνοϊκότερη επίπτωση κατά 267 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2018″.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ