Υπ. Οικονομίας: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ενισχύθηκε το 2018

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ενισχύθηκε το 2018, αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα γνώρισε το α’ εξάμηνο 2018 μία ενίσχυση τόσο της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, όσο και της οικονομικής της ανάκαμψης (αύξηση 2,2% σε ετήσια βάση – η μεγαλύτερη από το 2007).

Βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, ήταν οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ συνέβαλε και η αύξηση αποθεμάτων που υποδηλώνει προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του α’ εξαμήνου σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη σε όγκο αύξηση των εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας (8,7% έναντι 12,2% του 2015) με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνουν 8,7% και τις εξαγωγές υπηρεσιών 9%.

Ως θετική εξέλιξη θεωρείται, σύμφωνα με το δελτίο, η αύξηση του όγκου της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,5% στο εξάμηνο (1% στο β’ τρίμηνο) η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων κατά 1,7% και την αξιοσημείωτη άνοδο των εισαγωγών υπηρεσιών κατά 14,9% στο επτάμηνο, φαίνεται να οφείλεται στην ενισχυμένη δαπάνη των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου κυρίως εισοδήματος.

Σημειώνεται ακόμη ότι η ανεργία για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2011 έπεσε στο 19% (Ιούλιος 2018) και ότι ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για πρώτη φορά συνέκλινε με αυτόν της Ευρωζώνης.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η βελτίωση των εξαγωγών, η οποία συμπαρέσυρε και το σύνολο της οικονομίας, είναι αποτέλεσμα και συντονισμένων δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ