• Αμερικανική εταιρεία θα αναλάβει την επαναλειτουργία της χαλυβουργίας Hellenic Steel

  1:24 πμ, Πέμπτη 01 Νοε 2018 1:24 πμ, Πέμπτη 01 Νοε 2018

  Αμερικανική εταιρεία θα αναλάβει την επαναλειτουργία της χαλυβουργίας Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

  Με την υπογραφή του πλάνου εξυγίανσης της "Hellenic Steel" και την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα, ξεκίνησε να γράφεται σήμερα 31 Οκτωβρίου το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της κάποτε υγιούς και κερδοφόρου χαλυβουργίας, που αναγκάστηκε να κλείσει την παραγωγική της μονάδα .

  Λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά όπως έγινε γνωστό, την επάνοδο της "Hellenic Steel" σε αναπτυξιακή πορεία θα αναλάβει ως επενδυτής εταιρεία των ΗΠΑ με συναφή δραστηριότητα.

  Την υπογραφή του πλάνου εξυγίανσης και την κατάθεση, σήμερα, του σχετικού αιτήματος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, στη διάρκεια σημερινής επίσκεψης στην Πάτρα, όπου εγκαινιάστηκε έκθεση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), με θέμα τη βιομηχανική ιστορία της περιοχής και με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του φορέα το 1918.

  Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χαλυβουργίας, η οποία ιδρύθηκε το 1963 και κατέχει ευνοϊκή γεωγραφική θέση, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου και μόλις έξι χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είχε προαναγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει της 83ης Διεθνούς 'Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

  Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο κ.Πιτσιόρλας, είχαν τότε επισημάνει ότι αναμένονται θετικές προοπτικές για το χαλυβουργείο της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, όσο και για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Υπενθυμίζεται ότι ως σύμβουλος των εκκαθαριστών της εταιρείας για τη διαδικασία πώλησης ενεργεί η Deloitte Business Solutions Α.Ε.

  Η περιπέτεια για τη εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη χαλυβουργία ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, όταν ο βασικός μέτοχός της, η ιταλική ILVA, ετέθη σε ειδική διαχείριση από το Δημόσιο της γείτονος, ύστερα από πολύχρονη δικαστική περιπέτεια, συνεπεία περιβαλλοντικού σκανδάλου στον Κόλπο του Τάραντα. Από το σχέδιο διάσωσης της ILVA που «έπεσε στο τραπέζι» είχαν τότε εξαιρεθεί όλες οι εκτός Ιταλίας μονάδες, μεταξύ των οποίων και η "Hellenic Steel", η οποία είχε οφειλή 60 εκατ. ευρώ προς τη μητρική της, την ILVA. Έτσι, οι διαχειριστές που όρισε το ιταλικό Δημόσιο έδωσαν εντολή στους εκκαθαριστές να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρίας. Πράγματι, το φθινόπωρο του 2014 η Hellenic Steel τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 2190/1920 και ενάμιση μήνα μετά -τον Δεκέμβριο- έκλεισε το εργοστάσιό της.

  Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα