Χαμηλές οι πληρωμές για φέσια του Δημοσίου τον Αύγουστο παρά την υψηλή χρηματοδότηση των φορέων του

Μικρές ήταν οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών κρατικών φορέων τον Αύγουστο, ενώ αντίθετα πολύ υψηλές ήταν οι χρηματοδοτήσεις προς τους φορείς από τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείουΟικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε 185,4 εκατ. ευρώ, από τις οποίες τα 81,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τα 37,3 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου σε ιδιώτες προμηθευτές του και τα 66,2 εκατ. ευρώ εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Οι χαμηλές αυτές πληρωμές είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ανεξόφλητο υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε ιδιώτες προμηθευτές στα 1,974 δισ. ευρώ από 1,940 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των εκκρεμών επιστροφών φόρων στα 1,062 δισ. ευρώ από 790 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, λόγω των υψηλών χρηματοδοτήσεων προς τους φορείς, οι πληρωμές είναι πιθανόν να έχουν αυξηθεί μετά τον Αύγουστο. Οι χρηματοδοτήσεις τον Αύγουστο ανήλθαν σε 922,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν σχεδόν τετραπλάσιες από τις πληρωμές τον ίδιο μήνα. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης αφορούσε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (482,6 εκατ. ευρώ), ενώ 240 εκατ. ευρώ δόθηκαν για εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 200 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ