Moody’s: H άρση των capital controls είναι θετική για τις ελληνικές τράπεζες

H πλήρης κατάργηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών είναι θετική για το αξιόχρεο (credit positive) των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε ανάλυσή του.

Ο οίκος αναφέρει ότι η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τους τελευταίους μήνες επέτρεψε τη χαλάρωση των capital controls, «η οποία πιθανότατα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν περαιτέρω τα χρηματοδοτικά προφίλ τους, κάτι που είναι credit positive.

Οι βασικοί παράγοντες, σημειώνει, που οδήγησαν στην απόφαση σημαντικής χαλάρωσης των capital controls ήταν η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα τους περασμένους επτά μήνες και η μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της. «Επιπλέον, η μεγάλη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότησή τους μέσω της Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει τη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών τα τελευταία τρίμηνα».

Η χαλάρωση των περιορισμών πιθανότατα θα ενθαρρύνει τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επιστρέψουν στις εγχώριες τράπεζες όποια χρήματα έχουν εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εκτιμά ο Moody’s. «Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών τους στα τελευταία χρόνια βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το υπόλοιπο των δανείων τους από τον ELA, το οποίο ανερχόταν συνολικά στα 4,5 δισ. ευρώ ή 2% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών στο τέλος Αυγούστου 2018 έναντι 21% τον Αύγουστο του 2015. Στη μείωση του ELA συνέβαλε και η αύξηση των συναλλαγών διατραπεζικού δανεισμού/ρέπος, καθώς αυξήθηκε η διάθεση των διεθνών επενδυτών για ελληνικά στοιχεία ενεργητικού και αυτοί αποδέχονταν ένα ευρύτερο φάσμα ελληνικών στοιχείων ενεργητικού ως ενέχυρα για τέτοια ρέπος».

Ο Moody’s σημειώνει ότι η μείωση του ELA στηρίζει τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών, επειδή τόσο οι συναλλαγές ρέπος όσο και οι νέες καταθέσεις έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από τον δανεισμό μέσω ELA, το κόστος του οποίου είναι περίπου 1,5%. Αναφέρει, επίσης, ότι τρεις από τις έξι ελληνικές τράπεζες που αξιολογούνται έχουν αποπληρώσει πλήρως τον δανεισμό τους από τον ELA: Η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. «Αναμένουμε επίσης ότι η Eurobank και η Alpha Bank θα αποπληρώσουν το υπόλοιπο των δανείων τους από τον ELA τους επόμενους λίγους μήνες, ενώ η Attica Bank θα χρειασθεί πιθανόν λίγο περισσότερο για να εξαλείψει πλήρως τον ELA της».

Η επιτυχής εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και οι προοπτικές σταδιακής επανόδου στην οικονομική ανάπτυξη ωθούν ήδη στην αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,1% ή 5,2 δισ. ευρώ κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2018, σημειώνει ο οίκος.

Μετά την πολιτική και οικονομική αναταραχή το 2015, οι εντάσεις έχουν μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, τονίζει ο Moody’s. «Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να νομοθετήσει έναν μεγάλο αριθμό μεταρρυθμιστικών μέτρων, παρά τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της και χωρίς να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια των δύο προηγουμένων προγραμμάτων προσαρμογής». Ωστόσο, προσθέτει, η εγχώρια πολιτική και η κοινωνική αβεβαιότητα παραμένουν οι κύριοι κίνδυνοι για την εφαρμογή της πολιτικής και την οικονομική ανάκαμψη. «Μία ενδεχόμενη παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με πιο χαλαρά capital controls, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, όπως συνέβη στο πρώτο εξάμηνο του 2015», καταλήγει η ανάλυση του Moody’s.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ