Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 – Άνοιξε η πύλη στο Taxis για διορθωτικές δηλώσεις

Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που ανέβασαν στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, καθώς η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή αρχικών/ τροποποιητικών δηλώσεων στο Taxisnet είναι πλέον ανοιχτή.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης και αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά.

Συγκεκριμένα, η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων είναι διαθέσιμη στους φορολογούμενους μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Οπότε όποια λάθη έχει εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, η οποία συνοδεύεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Ανάμεσα στα πιο συχνά λάθη που γίνονται αφορούν στα ημιτελή κτίρια, στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, στα εμπράγματα δικαιώματα και τον όροφο.

Όσον αφορά στα ημιτελή κτίσματα, προβλέπεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%. Αν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

Επίσης, ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους.

Λάθη και παραλείψεις υπάρχουν και με τα εξής:

Εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

Ποσοστό συνιδιοκτησίας. Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει στα ακίνητά τους καθόλου το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή το έχουν συμπληρώσει λανθασμένα με αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% και να φουσκώνει ο φόρος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διορθώσετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας για να υπολογιστεί σωστά ο φόρος.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ