ΑΣΕΠ: Τα σενάρια για την πρόσληψη εκπαιδευτικών σε μόνιμες θέσεις

Δύο σενάρια είναι έτοιμο να εξετάσει το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών στα σχολεία όλης της χώρας.

Το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να καλύψει τα κενά σε:

  • Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
  • Σχολεία Ειδικής Αγωγής, για τα οποία προωθούνται 4.500 προσλήψεις

Το ΑΣΕΠ από την πλευρά του είναι έτοιμο να εξετάσει την διαδικασία επιλογής του νέου προσωπικού.

Σενάριο 1ο: Προσλήψεις με γραπτό διαγωνισμό. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι η Ανεξάρτητη Αρχή γνωρίζει, όσο κανείς άλλος, την διενέργεια γραπτών διαγωνισμών, έχοντας μάλιστα, σε αυτό το πεδίο, ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα. Οι μέχρι τώρα επιλογές των εκπαιδευτικών γίνονταν με γραπτό διαγωνισμό. Η τελική κατάταξη των υποψηφίων προκύπτει από το βαθμό της γραπτής εξέτασης στην οποία προστίθενται οι προσαυξήσεις, κυρίως της διδακτικής εμπειρίας. Το αρνητικό αυτού του σεναρίου είναι ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ακριβή διαδικασία, δεδομένου ότι πολλά μαθήματα δεν θα είναι ultiple choice.

Σενάριο 2ο: Επιλογή με σειρά προτεραιότητας (μόρια). Πρόκειται για τους κλασσικούς διαγωνισμούς με το μονόγραμμα “Κ”. Αν επιλεγεί αυτό το σενάριο, πιθανότατα, θα υπάρξει ειδική μοριοδότησης της εμπειρίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το αρνητικό του σεναρίου είναι ότι δεν έχει εαφρμοστεί άλλη φορά, για εκπαιδευτικούς, ενώ ουδείς δεν γνωρίζει πώς θα λειτουργήσουν τα προβλεπόμενα κριτήρια της προκήρυξης (βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακό, ξένες γλώσσες).

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση από το τέλος του 2018 θα αρχίσει η διαδικασία επιλoγής των εκπαιδευτικών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019.

Όσοι μόνιμοι επιλεγούν θα είναι στα σχολεία τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς. Πηγή: workenter.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ