Κοινοτικός αξιωματούχος: Ανοιχτό παράθυρο για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 10 του μήνα και θα έχουν μια πρώτη συζήτηση με τις ελληνικές αρχές, τις τελικές αποφάσεις όμως θα τις λάβει το eurogroup.

Εξήγησε δε ότι “πρέπει να κριθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος”, τόνισε ότι “αυτό θα γίνει γνωστό στα μέσα Οκτώβρη” και υπενθύμισε ότι η “υπόθεση εργασίας της Κομισιόν είναι πως ήδη υπάρχει δημοσιονομικός χώρος καθώς η πρόβλεψη είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% αντί για 3,5%”.

Tην ατζέντα του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας περιέγραψε στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος, εξηγώντας λεπτομερώς πως θα οργανωθεί γενικώς η επιτήρηση από εδώ και στο εξής, αλλά και η αποστολή της 10ης Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε η πρόθεση της Κομισιόν είναι να ευθυγραμμίσει τις εκθέσεις και τους ελέγχους της “ενισχυμένης εποπτείας” και αυτών του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Ως εκ τούτου η πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο, τη ίδια στιγμή με την εκτίμηση των προϋπολογισμών των Κρατών Μελών της Ευρωζώνης και τις συστάσεις του μηχανισμού για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες –

Η δεύτερη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, η θα βγεί στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή θα εκδίδονται οι “ανά κράτος εκθέσεις” για τις μάκροοικονομικές ανισορροπίες. Η δε τρίτη έκθεση θα βγει τέλη Μάη, όταν η Κομισιόν θα εκδίδει και τις επί μέρους ανά κράτος συστάσεις για τα Κράτη Μέλη κ.ο.κ.

Η αποστολή της 10η Σεπτεμβρίου θα κρατήσει ως τις 14 του μήνα και έρχεται δύο μήνες πριν από την έκθεσή του Νοεμβρίου και ένα μήνα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού. Στην αποστολή θα μετέχουν όλοι θεσμοί, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ.

Το βασικό στοιχείο θα είναι οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό και ο στόχος θα είναι να σταλεί ένα σημαντικό σήμα στις αγορές.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η τρόικα θα αναθεωρήσει τις μάκροοικονομικές και δημοσιονομικές της προβλέψεις για την Ελλάδα, αλλά δεν θα τις “κλειδώσει”, αλλά θα τις αφήσει ανοιχτές ως τον Νοέμβριο, όποτε και θα εκδοθούν επικαιροποιημένα στοιχεία.

Ακολούθως οι θεσμοί θα εξετάσουν τις επί μέρους πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως και τις δεσμεύσεις που η χώρα έχει αναλάβει ως μέρος της συμφωνίας για το χρέος. Τέτοιες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και οι προσλήψεις στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων.

Τέλος οι θεσμοί θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές επικαιροποίηση της στρατηγικής της Ελλάδας σε σχέση με τη αποπληρωμή του χρέους.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι από πλευρά συμβολισμού, η αποστολή είναι εντελώς διαφορετική, δεν θα καταλήξει σε κάποιο κείμενο συμφωνία, και θα είναι εξαιρετικά πιο σύντομη. Δεν πρόκειται για αποστολή “διαπραγμάτευσης” είπε.

“Θα εξετάσουμε προτάσεις που θα μας τεθούν και όχι τι λένε τα μέσα για τις παροχές”, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές στις συντάξεις ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η κυρίως συζήτηση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι “ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες”, σημείωσε ότι η αποστολή θα ελέγξει εξαρχής τις διαρθρωτικές αλλάγές στο συνταξιοδοτικό που συμφωνήθηκαν για το 201. Ειδικά για το πρόνομοθετημένο πακέτο περικοπών, δήλωσε ότι “αναμένει το τι θα παρουσιάσει η κυβέρνηση” και εξήγησε ότι οι υπουργοί του eurogroup θα θέλουν να δουν “την πλήρη δημοσιονομική εικόνα” πριν λάβουν μια απόφαση, καθώς όπως είπε “οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες”,

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως είναι ενθαρρυντικό ότι οι ελληνικές αρχές ήθελαν αφενός να επισπευστεί ο έλεγχος, αφετέρου έχουν δηλώσει την πρόθεση να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή και για το eurogroup, ενώ έχουν πλήρη επίγνωση για την εικόνα της χώρας στις αγορές και αποζητούν μια θετική έκθεση που να οδηγεί σε εκταμίευση των χρημάτων των ANFAs και των SMPs.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ