Ραβανής: Μειώστε άμεσα φόρους και εισφορές

του Παύλου Ραβάνη, Προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων και έκτακτων εισφορών που εξαιτίας των μνημονίων απέκτησαν μόνιμο χαρακτήρα, «γονάτισαν» κυριολεκτικά τις επιχειρήσεις και εξάντλησαν τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Την ίδια στιγμή, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων αυξάνει σταθερά τον λογαριασμό σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που «παλεύουν» με αγωνία να υπολογίσουν το ύψος του φόρου και των εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι από την αύξηση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών, που θα ισχύσει για κοινό όριο 5.860 ευρώ τον μήνα, προϋπολογίζονται πρόσθετα έσοδα 25 εκατ. ευρώ για το 2018 και 29 εκατ. ευρώ για το 2019. Από τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών με το εισόδημα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει ότι θα προκύψει αύξηση εισφορών 137 εκατ. ευρώ το 2018 και 138 εκατ. ευρώ για το 2019 και μετά.

Είναι αποδεδειγμένο και στην πράξη ότι οι φορολογικοί συντελεστές στις επιχειρήσεις, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΦΠΑ αλλά και η συνολική φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας μιας εταιρείας στην Ελλάδα. Αρκεί και μόνο να επισημανθεί ότι ο φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 29%, ενώ κατά μέσο όρο στις βαλκανικές και γειτονικές χώρες ανέρχεται σε 15,6%.

Ειδικότερα, στη Βουλγαρία και στην ΠΓΔΜ οι επιχειρήσεις φορολογούνται με συντελεστή 10%, στην Κύπρο με 12,5%, στην Αλβανία με 15%. Ο φορολογικός συντελεστής είναι μεγαλύτερος ακόμη και από αυτόν που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις στην Ιταλία, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 27,5%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες. Το ποσοστό των εργοδοτικών εισφορών ανέρχεται σε 26,95% στην Ελλάδα, υπερβολικά υψηλότερο από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%) και της Ιταλίας, ενώ αναφέρεται ότι στην Κύπρο ανέρχεται σε 11,5%.

Δυστυχώς, με αυτά τα δεδομένα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες για να επιβιώσουν αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους εκτός συνόρων. Είναι αναγκαίο να αλλάξει άμεσα το μείγμα πολιτικής, μειώνοντας τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ