Ντράγκι: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα (waiver) και να τα εντάξει στο πρόγραμμα αγορών της (QE), άφησε ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει waiver. Η φυσιολογική ερώτηση είναι αν η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μέρος του QE όσο υφίσταται το πρόγραμμα και το waiver, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚT θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και την αξιολόγηση της διαχείρισης των κινδύνων, μετά την έγκριση της τελευταίας απόφασης του Eurogroup από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης και μετά τις απαραίτητες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου και του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, o πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι για να συνεχιστεί το Waiver μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να υπάρξει η θετική αξιολόγηση από την πλευρά της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Ντράγκι, σημείωσε, επισης, ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 20 Αυγούστου, δεν εγγυάται την συνέχιση του waiver, παρά μόνο αν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στο QE μόνο αν έχει Waiver.

«Είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι αναφέρει την Ελλάδα και το QE στην ίδια πρόταση», μετά από πολύ καιρό, σχολίασε ο οικονομικός αναλυτής Alberto Gallo σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ