Τσακαλώτος: Oι δημοσιονομικοί στόχοι ενδέχεται να αναθεωρηθούν

H Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτείται, χωρίς βοήθεια, με βάση τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που συνοδεύει την έξοδό της από το πρόγραμμα, αλλά οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας πιθανόν να χρειασθούν αναθεώρηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Καθώς ετοιμάζεται για συναντήσεις με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη τις επόμενες ημέρες και στην Ασία τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα τίμησε τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, για να εξομαλύνουν την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα τον επόμενο μήνα, προσέφερε σαφήνεια και διαβεβαίωση στους επενδυτές στην Ελλάδα. Αυτό ισχύει «είτε μιλάμε για ένα 10ετές κρατικό ομόλογο ή για μία άμεση ξένη επένδυση», σημείωσε.

«Είχα πει (στους δυνητικούς επενδυτές) ότι όλα τα κομμάτια του παζλ θα ενωθούν… και αυτό έγινε», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος σε προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «(Αυτή τη φορά)… απλά θέλω να συζητήσουμε τις απόψεις τους, τις απόψεις μου, για τους λόγους που θα πρέπει να έχουμε πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα μετά την 21η Αυγούστου που θα φύγουμε από το πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα θα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και να είναι σε θέση να εξυπηρετεί το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός είπε ότι η δέσμευση των Ευρωπαίων δανειστών το 2017 να κάνουν περισσότερα, αν χρειασθεί, αποτελεί ένα περαιτέρω δίχτυ ασφαλείας. «Όπως έχουν τα πράγματα και αν έχουμε σοβαρή κυβερνητική πολιτική εφεξής, που περιλαμβάνει τη βιώσιμη ανάπτυξη και χειρίζεται σοβαρά την αναπτυξιακή στρατηγική μας… τότε θεωρώ ότι όλα είναι στη θέση τους για τη βιωσιμότητα», είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους με μεταρρυθμίσεις και βιώσιμη υψηλότερη ανάπτυξη καθώς και μέτρα ελάφρυνσης.

Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους – πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060 – ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι πολύ υψηλότεροι από ότι θα θέλαμε, αλλά το θέμα μπορεί να επανεξετασθεί μακροπρόθεσμα. «Το δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν με ρωτάτε ως οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό», είπε, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ένα πλαίσιο που θέτει πολύ μεγάλη έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα. «Η ελληνική κυβέρνηση θα το κοιτάξει αυτό, όπως και οι υπουργοί Οικονομικών, για να δούμε αν το ΔΝΤ έχει δίκαιο, αν υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα. Εννοώ ότι είναι ένα εμπειρικό και όχι εκ των προτέρων θέμα».

Η Ελλάδα αναμένεται να υπερβεί τους στόχους της και φέτος, δημιουργώντας περιθώριο για τη διανομή δημοσιονομικού μερίσματος σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας ότι το επιτελείο του κ. Τσακαλώτου θα προτείνει σύντομα πού θα διατεθούν τα επιπλέον κεφάλαια.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη δημοσιονομική στόχευση και ότι η μείωση του φόρου εισοδήματος και του φόρου περιουσίας (σ.σ.: ΕΝΦΙΑ) είναι υπό συζήτηση. Η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και μπορεί επίσης να μειώσει τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση. «Το πραγματικό πρόβλημα… είναι ποιος πληρώνει τους φόρους αυτούς, σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε, γι’ αυτό είπα ότι σκεφτόμαστε ίσως να μειώσουμε τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση. Επειδή υπάρχουν σαφώς πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από μία αύξηση τόσο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών», είπε.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ