«Συναγερμός» στο ΙΚΑ

Η αναζήτηση τρόπων για την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ είναι στο επίκεντρο αλλεπάλληλων συσκέψεων υπό τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, σε μία προσπάθεια να μην τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή καταβολή των συντάξεων.Η μείωση των εσόδων από εισφορές ανέρχεται έως και 14%, ενώ κάθε αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε απώλειες 450 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ έχουν σκαρφαλώσει στα 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ρυθμιστεί ποσό της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα με τον διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής, σύμφωνα με «Το Έθνος»,

* Η έκδοση υπουργικής απόφασης μέχρι τα μέσα Ιουλίου για την ταυτόχρονη καταβολή μισθών, ασφαλιστικών εισφορών κ.ά. Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί σταδιακά για να προσαρμοστούν στο νέο μέτρο κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις).

* Η επίσπευση απονομής των συντάξεων μέσω των ειδικών κλιμακίων που δημιουργούνται. Στόχος είναι να βελτιωθεί κατά 30% ο χρόνος απονομής των συντάξεων. Σημειώνεται πως σήμερα η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί 8 με 10 μήνες, ενώ στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης ο χρόνος αναμονής φτάνει μέχρι και τα δύο έτη.

* Η επίσπευση της εφαρμογής των διαδικασιών για τον έλεγχο δηλωθέντων εισφορών σε σχέση με τα καταβληθέντα ποσά.

* Η μείωση των ασφαλιστικών πακέτων.

* Τη δυνατότητα να υπαχθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Για το θέμα αυτό υπήρξε την Πέμπτη εγκύκλιος από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ