Κοινοτικός αξιωματούχος: Εκτός ατζέντας του Eurogroup το ελληνικό χρέος

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 12 Μαρτίου, θα είναι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε επίσημα σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες, εξηγώντας ότι η 3η αξιολόγηση έχει κλείσει και μια πρώτη αποστολή προγραμματισμού για την 4η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε στην Αθήνα με θετικά αποτελέσματα.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι «θα ξεκινήσουμε με την Ελλάδα», σημείωσε ότι «είχαμε ήδη μια πολιτική συμφωνία τον Ιανουάριο» και διευκρίνισε ότι «τα δύο υπολειπόμενα προαπαιτούμενα έκλεισαν την περασμένη βδομάδα και τώρα έχουμε εν εξελίξει τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης και μετά θα καταβληθεί η δόση των 5,7 + 1 δισ. ευρώ», εξηγώντας ότι για το δεύτερο της τμήμα πρέπει να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των λεγόμενων arrears (ληξιπρόθεσμα του ελληνικού δημοσίου) και η συνέχιση της ανεμπόδιστης λειτουργίας των πλειστηριασμών.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ο στόχος είναι το ζήτημα του χρέους και του μελλοντικού διακανονισμού (για μετά τις 20 Αυγούστου και την έξοδο από το πρόγραμμα) να συζητηθούν από κοινού τον Ιούνιο.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι το ζήτημα του χρέους δεν θα συζητηθεί τη Δευτέρα. Εξήγησε ότι παρομοίως δεν θα συζητηθεί και το ζήτημα της μελλοντικής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα.

Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους εξήγησε ότι «εργαζόμαστε πάνω σε ένα τεχνικό μηχανισμό που θα συμβιβάσει τα μέτρα ελάφρυνσης με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς υπάρχουν ακόμα διαβαθμίσεις σε ό,τι αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους».

Σημείωσε δε ότι «είναι εξαιρετικά τεχνική δουλειά» και «ίσως έχουμε κάτι να συζητήσουμε στο Eurogroup τον Απρίλιο».

Τέλος σε σχέση με πληροφορίες για υποτιθέμενη επέκταση του ελληνικού προγράμματος μετά την 20η Αυγούστου ο αξιωματούχος τις διέψευσε λέγοντας: «Το είδα στον ελληνικό Τύπο και με εξέπληξε πάρα πολύ, δεν το έχω ξανακούσει πουθενά»

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ