Αγώνας δρόμου για να ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών

Μέχρι μεθαύριο Τετάρτη – αν όχι σήμερα – μπαίνει σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων προς τον ΕΦΚΑ σε έως και 120 δόσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Μέχρι χθες το βράδυ η πλατφόρμα δοκιμάζονταν συνεχώς έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα, όταν θα τεθεί στη διάθεση των οφειλετών. Πηγές με γνώση των διαδικασιών άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκκινήσει σήμερα η διαδικασία αν και θεωρούσαν ως πιθανότερη αφετηρία την Τετάρτη ώστε να έχει διορθωθεί κάθε εγγενής αρρυθμία. Σε κάθε περίπτωση η αίτηση για την ρύθμιση θα είναι διαθέσιμη στην ειδική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών (www.keyd.gov.gr) σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι σχετικές ΚΥΑ. Όσα δικαιολογητικά δεν αντλούνται αυτόματα από την εφαρμογή (μέσω taxis κλπ) μπορούν οι χρήστες να τα παραγγείλουν ηλεκτρονικά μέσω της εθνικής πύλης “Ερμής” και να τα λάβουν ηλεκτρονικά ώστε να τα επισυνάψουν στην αίτησή τους. “Καλούμε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες να προσέλθουν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους που συσσωρεύθηκαν μέσα στην κρίση. Πλέον έχουν κι αυτοί πρόσβαση στην νέα ρύθμιση”, δηλώνει ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Η αναμονή για την ενεργοποίηση της ρύθμισης είναι μεγάλη. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την τέταρτη έκθεση προόδου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δείχνουν πως εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν συσσωρεύσει χρέη έως 50.000€. Ειδικότερα στις 31/12/2017 πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι (1,074 εκατομμύρια) χρωστούσαν έως 50.000€ στον ΕΦΚΑ. Αν ληφθεί υπόψη πως στην νέα ρύθμιση μπαίνουν οφειλές έως 31/12/2016, τότε το πλήθος των 900.000 δυνητικών ωφελούμενων το οποίο ανέφερε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, φαίνεται πως αποδίδει την πραγματικότητα. “Παράθυρο” υπάρχει ακόμη και για όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Δηλώνοντας επανέναρξη εργασιών στην εφορία, με το ίδιο ΑΦΜ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση. Επίσης όσοι χρωστούν πάνω από 50.000€ μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον ποσό και να ρυθμίσουν τις 50.000€. Εκτιμάται ότι η διαδικασία συμπλήρωσης και εξέτασης της αίτησης θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 10 έως και 30 ημέρες.

Το συνολικό χρέος προς τον ΕΦΚΑ άγγιζε στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη τα 31,28 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλέτες φτάνουν τα 1,2 εκατομμύρια. Η μερίδα του λέοντος, τα 16,6 δισ., αφορούν απλήρωτες εισφορές για μισθωτούς ενώ οι εισφοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών φτάνει στα 13,3 δισ. Ενδεικτικό είναι πως το 97,3% των οφειλών (30,4 δισ.) έχει δημιουργηθεί από παλαιούς οφειλέτες, με οφειλές μέχρι και τα τέλη του 2014. Μάλιστα, το 78,76% του χρέους – μαμούθ δημιουργήθηκε πριν την κρίση, δηλαδή πριν το 2009. Οι περισσότεροι χρωστούν μικρά ποσά (το 70% μέχρι 15.000€), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες. Από τους ελέγχους, 120 εκ. χρέος που αντιστοιχούν σε 828 οφειλέτες χαρακτηρίστηκαν ανεπίδεκτα είσπραξης. Στον αντίποδα το 2017 το ΚΕΑΟ εισέπραξε 1.05 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας την καλύτερη απόδοση από την ίδρυση του. Το 91,16% αφορούσαν βεβαιωμένες οφειλές από απλήρωτες εργοδοτικές εισφορές προς το πρώην ΙΚΑ.

Κι ενώ όλοι περιμένουν την νέα ρύθμιση, απογοητευτική είναι η εικόνα των προηγούμενων ρυθμίσεων. Το 62,2% από αυτούς που εντάχθηκαν σε μια από τις πολλές ρυθμίσεις του παρελθόντος, τελικά δεν κατάφεραν να παραμείνουν σε αυτήν. Στο τέλος του 2017, μόλις το 5,8% των συνολικά 1,2 εκατ. οφειλετών βρισκόταν σε κάποιο διακανονισμό τον οποίο εξυπηρετούσαν, (71.048 έχουν ρυθμίσει χρέη 1,92 δισ.). Άλλες 27.491 ρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί ενώ εκτός ρύθμισης έχουν βρεθεί 162.658 οφειλέτες που αρχικά εντάχθηκαν αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν να εξυπηρετούν τις δόσεις. Συνολικά 261.197 εντάχθηκαν σε κάποια ρύθμιση, όμως 98.539 κατάφεραν είτε να αποπληρώσουν είτε συνεχίζουν.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ