Ο απολογισμός της Μίνι Συνόδου

Οι Ιταλοί σχολιαστές προχωρούν σήμερα στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων της χθεσινής τετραμερούς συνάντησης της Ρώμης, στην οποία συμμετείχαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

 Η γενικότερη διαπίστωση είναι ότι ο Μάριο Μόντι, παρά το θετικό κλίμα αυτής της «μίνι συνόδου» δεν κατάφερε να πετύχει τον κύριο στόχο που είχε θέσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιλ Μεσσατζέρο», η Άνγκελα Μέρκελ, για μια ακόμη φορά, δεν συναίνεσε στο να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης για την αγορά ομολόγων των χωρών που πλήττονται από την κερδοσκοπία, λύση που ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, είχε υποδείξει για τη συγκράτηση των «σπρέντς».

 Και η δημόσια ραδιοφωνία της Rai, υπογραμμίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι «δεν θα ήταν σε θέση να εξηγήσει στους συμπατριώτες της για ποιον λόγο πρέπει να στηρίξουν, εκ νέου, τις προβληματικές χώρες».

 Αυτή, ακριβώς, είναι η βασική διαφορά με τη στρατηγική Μόντι, η οποία βασίζεται στη λογική ότι «όσες χώρες καταβάλλουν εμφανείς προσπάθειες για τη βελτίωση της οικονομίας τους, πρέπει να στηρίζονται από την Ένωση».

 Στις αδιαμφισβήτητες επιτυχίες της συνόδου, παρουσιάζονται η δέσμευση να χρησιμοποιηθεί το 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ για την ανάπτυξη και η διαπίστωση ότι «εξυγίανση και οικονομική ανάπτυξη, είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

 Όπως τονίζει, όμως, ο τηλεοπτικός όμιλος «Μέντιατσετ», ιδιοκτησίας Σύλβιο Μπερλουσκόνι, «παρά τις προσπάθειες του Μόντι, οι θέσεις του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ, σε ό, τι αφορά τα ευρωομόλογα, εξακολουθούν να απέχουν σημαντικά. Ως εκ τούτου, η υιοθέτησή τους δεν τοποθετείται στο εγγύς μέλλον».  

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ