Ο Βαρουφάκης έκανε μήνυση στην ΕΚΤ – Τι ζητά

Μήνυση κάνουν ο Γιάνης Βαρουφάκης και ένας Γερμανός Ευρωβουλευτής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ζητώντας να έχουν πρόσβαση σε έγγραφο που σχετίζεται με την απόφαση της ΕΚΤ να “παγώσει” τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες το 2015, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Μια κίνηση που αύξησε την πίεση τότε στην κυβέρνηση Τσίπρα, υποχρεώνοντάς την να επιβάλει capital controls και που αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της, όπως τονίζει το δημοσίευμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής, Φάμπιο Ντεμάζι, ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να υποχρεώσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκε η απόφασή της για τις ελληνικές τράπεζες.

“Περιορίζοντας τη ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα για να εφαρμοστούν περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και για να επιτευχθούν ιδιωτικοποιήσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, η ΕΚΤ παραβίασε την εντολή της” σημείωσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής.

Η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημά τους και έτσι Βαρουφάκης και Ντεμάζι στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να έχουν πρόσβαση στο έγγραφο.

Αξιωματούχος της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι η νομική εκτίμηση ήρθε πριν από την απόφαση για πάγωμα της χρηματοδότησης, τουλάχιστον δύο μήνες. Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αποκαλύψει το έγγραφο για να προστατεύσει τους νομικούς της συμβούλους και τις εσωτερικές διεργασίες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο δικηγόρος των καταγγελλόντων αναφέρει ότι “υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος στο να ενημερωθούμε μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ στάθμιζε διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους και πώς οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο”.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ