“Τορπίλη” Lamda για Ελληνικό – Μαξίμου: Θα τα βρούμε – Bloomberg: Κίνδυνος να χαθούν 11 δισ. ευρώ

Η ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι θα τηρηθούν όλες οι συμβατικές της υποχρεώσεις για την επένδυση στο Ελληνικό, τονίζουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν την αυτονόητη προϋπόθεση να τηρήσει και ο επενδυτής τις δικές του δεσμεύσεις.

Συγκεκριμένα τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει, ότι θα τηρηθούν από την ελληνική Πολιτεία όλες οι συμβατικές δεσμεύσεις της ως προς την επένδυση του Ελληνικού. Αυτονόητη προϋπόθεση είναι η τήρηση από τον επενδυτή των δικών του δεσμεύσεων.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως ο επενδυτής γνωρίζει απολύτως, ότι βρισκόμαστε στο στάδιο έγκρισης του ΣΟΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σε αυτό το στάδιο οι επιμέρους υπηρεσίες του κράτους εκφράζουν απόψεις και γνωμοδοτήσεις, οι οποίες θα συνεκτιμηθούν συνολικά στο προς έκδοση προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 4062/2012.

Καταλήγοντας σημειώνουν πως κατά την διαδικασία αυτή απαιτείται η συνεργασία των μερών, ώστε να εξειδικευτούν οι επιμέρους παράμετροι και να οδηγηθούμε σε μία σύννομη χωροθέτηση, η οποία θα τύχει και της έγκρισης του ΣτΕ. Καλούμε, λοιπόν, τον επενδυτή σε καλόπιστη συνεργασία, που όπως έχει αποδειχθεί είναι η μόνη μέθοδος για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

Τι ανακοίνωσε η Lamda Development

H συνεχής ανατροπή του συμφωνηθέντος και κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου ή συνεχής έγερση νέων εμποδίων, δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτηματικά για πολλά ζητήματα αναφέρει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Ειδικότερα η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το σύνολο των ανατροπών και ανακολουθιών, αλλά και η πρακτική της συνεχούς έγερσης νέων εμποδίων, διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, δημιουργούν έντονο προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης, της οποίας η αναγκαιότητα διακηρύσσεται με τον πιο επίσημο τρόπο από την Ελληνική Πολιτεία, ενώ η κρισιμότητά της είναι αδιαμφισβήτητη από όλες τις πλευρές»

Καταλήγοντας επισημαίνει τα εξής:

«Εν κατακλείδι, η Εταιρεία παραμένει από την πρώτη στιγμή προσηλωμένη στα συμβατικά κείμενα που έχει υπογράψει με την Ελληνική Πολιτεία. Η Εταιρεία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να απαιτήσει το ίδιο και από τα λοιπά συμβαλλόμενα μέρη, καθ’ ότι αυτό αποτελεί τη μόνη ασφαλή οδό για την επιτυχή πλήρωση όλων των αιρέσεων και την έναρξη του έργου. Συνεχής ανατροπή του συμφωνηθέντος και κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου ή συνεχής έγερση νέων εμποδίων, δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτηματικά για πολλά ζητήματα».

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει 11 δισ. από Σκουριές-Ελληνικό

Στο μεταξύ δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται στις επενδύσεις του Ελληνικού και των Σκουριών σημειώνοντας ότι η γραφειοκρατία και τα νομικά εμπόδια έχουν αρχίσει να εγείρουν ερωτήματα για την δυνατότητα της χώρας μας να προσελκύσει τις επενδύσεις που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για να ανακάμψει οικονομικά.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ.

«Η Lamda Development, η οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό, τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να κάνει πίσω σε όρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί παραβιάζει την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών» γράφει το Bloomberg, που παράλληλα σημειώνει ότι η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου η Καναδική εταιρεία Εldorado Gold ανακοίνωσε ότι «θα κινηθεί νομικά εναντίον της χώρας, επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για το πρότζεκτ των Σκουριών».

Το πρακτορείο τονίζει ότι τα εμπόδια αυτά έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να προσελκύσει τις απαραίτητες επενδύσεις για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, που έχει συρρικνωθεί κατά 25% από την αρχή της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι η ανεργία αγγίζει το 20%.

«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Οικονομικών, που αναθεώρησαν προηγούμενη εκτίμηση για 1,8% ανάπτυξη. Η οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2018» γράφει το Bloomberg, και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση δεν είχε πολλά να πει έπειτα εαπό τις τελευταίες εξελίξεις στα έργα αυτά, και τα δύο εκ των οποίων καθυστερούν εδώ και χρόνια. Οι μετοχές της Lamda κατρακύλησαν κατά 9,6% στην Αθήνα την Παρασκευή. Οι μετοχές της Eldorado έχουν μειωθεί κατά 60% στον Καναδά φέτος, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στα ελληνικά του προβλήματα».

Το ειδησεογραφικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι η καναδική εταιρεία έχει ιστορικό «πονοκεφάλων» στην Ελλάδα. «Η εταιρεία αγόρασε τα ορυχεία της Κασσάνδρας το 2012 για περίπου 2 δισ. δολάρια και έκτοτε έχει επενδύσει 1 δισ. επιπλέον στη χώρα, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζορτζ Μπερνς» γράφει το δίκτυο.

Στο έργο του Ελληνικού, τα ζητήματα είναι άλλης φύσης. «Το αρχαιολογικό συμβούλιο έκρινε τον Οκτώβριο ότι η κατασκευή είναι δυνατή στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού» εξηγεί το Bloomberg.

«Το Ελληνικό θεωρείται έργο ορόσημο που περιλαμβάνεται στις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα από το πρόγραμμα του 2010. Η πώληση έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2014. Παρότι η Lamda δεν απειλούσε να αποσυρθεί από το έργο, δήλωσε ότι χρειαζόταν διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές» υπογραμμίζεται επίσης.

«Σε ένα κατά τα άλλα θετικό οικονομικό περιβάλλον, αυτά είναι κακά νέα για τους επενδυτές», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group, συμβουλευτικής εταιρείας. «Και πάλι εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αρμοδιότητα και τους στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ