Τις προοπτικές να γίνει πρόεδρος του Eurogroup θα βολιδοσκοπήσει ο Λε Μερ στο Βερολίνο

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, θα συναντηθεί με Γερμανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το μέλλον της Ευρωζώνης και να εκτιμήσει την προοπτική να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος του Eurogroup.

Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Λε Μερ θα είναι στο Βερολίνο την Τετάρτη, όπου θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ, τον στενό συνεργάτη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ο Λε Μερ αναμένεται, επίσης, να δει τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, και τον συνεπικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Τσεμ Εζντεμίρ. Και οι δύο αυτοί πολιτικοί βρίσκονται σε διαβούλευση με τη Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει κάνει κεντρικό στόχο της πενταετούς θητείας του τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, αλλά οι όποιες αλλαγές θα απαιτούν τη στήριξη της Μέρκελ και της νέας κυβέρνησής της, η οποία δεν αναμένεται ότι θα έχει συγκροτηθεί πριν τα Χριστούγεννα. Ο Λίντνερ έχει ασκήσει κριτική στην πρόταση του Μακρόν για τη δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

«Θέλουμε να δώσουμε συνέχεια στην ομιλία του Προέδρου στη Σορβόννη και να ανταλλάξουμε απόψεις για το μέλλον της Ευρωζώνης», δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Λε Μερ θεωρείται παραπάνω από κατάλληλος για να ηγηθεί του Eurogroup, μετά τη λήξη της θητείας του Γερούν Ντάισελμπλουμ τον Ιανουάριο, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με την ανάληψη της σημαντικής αυτής θέσης από τη Γερμανία ή τη Γαλλία.

Γερμανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν τον Λε Μερ, αλλά έχουν εκφράσει την προτίμησή τους να δοθεί η θέση αυτή σε μία μικρότερη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, ένας αξιωματούχος στο Βερολίνο ανέφερε δύο άλλους πιθανούς υποψήφιους: Τον Πιερ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο και τον Πέτερ Κάζιμιρ από τη Σλοβακία. Ο πρόεδρος του Eurogroup θα εκλεγεί στις 4 Δεκεμβρίου, με τις επίσημες υποψηφιότητες να αναμένονται από τα μέσα Νοεμβρίου.

Εάν ο Λε Μερ πάρει τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες και για τις άλλες κορυφαίες θέσεις στην Ευρωζώνη. Η θητεία του Μάριο Ντράγκι λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2019 και ο Γερμανός, Γενς Βάιντμαν, αναφέρεται ήδη ως πιθανός διάδοχός του στο τιμόνι της ΕΚΤ. Παρατηρητές στην Ευρωζώνη λένε ότι αν ο Γάλλος γίνει Πρόεδρος του Eurogroup , μπορεί να είναι δυσκολότερο για τη Γαλλία να ταχθεί κατά μίας γερμανικής υποψηφιότητας για την ΕΚΤ.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ