Υπουργείο Εργασίας: «Βλέπουν» σύγκλιση με τρόικα για ΕΦΚΑ, συντάξεις, εργασιακά – «Λευκός καπνός» για ρύθμιση οφειλών

Ρεπορτάζ: Αργυρώ Μαυρούλη

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, οι συζητήσεις με την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα και υπήρξε σημαντική πρόοδος τόσο σε ότι αφορά την πορεία λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και την έκδοση νέων συντάξεων, όσο και στα εργασιακά.

«Λευκός καπνός» από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις βγήκε σχετικά με την οριστικοποίηση των προϋποθέσεων ρύθμισης οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από 20.000 -50.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες σε έως 120 δόσεις, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η οριστικοποίηση των λεπτομερειών θα γίνει σήμερα σε νέα συνάντηση. Σχετικά με το ασφαλιστικό, επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επισήμανε ότι χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την απονομή νέων συντάξεων, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, αλλά και τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα ενιαίας είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές επιμένουν να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του χρόνου, όπως προέβλεπε το Μνημόνιο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εφικτό.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν και σήμερα σε νέα συνάντηση.

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, η τρόικα συμφώνησε με την πρόταση που υπέβαλε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, να καθιερωθεί κατώτατο πλαφόν.

Στόχος του υπουργείου είναι οι συντάξεις να μην υπολείπονται των 384 ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις σχετικά με την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Εργασιακά

Σε ό,τι αφορά την λήψη απόφασης απεργίας, η υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει σήμερα, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Πλέον θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματίων (κι όχι το 1/3 που ισχύει σήμερα) για να προκηρυχθεί απεργία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας δεν θα επέλθει καμία αλλαγή στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις, αλλά ούτε στον χρόνο προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας και τους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών.

Πρόνοια

Η πορεία καταβολής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αλλά και η αναδιάρθρωση των οικογενειακών και προνοιακών επιδομάτων θα τεθούν επί τάπητος σήμερα στη συνάντηση των δανειστών με τους υπουργούς Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη 13:30.

Θα ακολουθήσει συνάντηση για τα χρηματοπιστωτικά στις 15:00 παρουσία των υπουργών Δ. Παπαδημητρίου, Ε. Τσακαλώτου, Ε. Αχτσιόγλου, Σ. Κοντονή. Και στις 18:00 για τα δημοσιονομικά παρουσία των υπουργών Ε. Τσακαλώτου, Γ. Χουλιαράκη και Ε. Αχτσιόγλου.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ