• Ραντεβού τον Απρίλιο για ελάφρυνση χρέους

  8:22 πμ, Δευτέρα 09 Οκτ 2017 8:22 πμ, Δευτέρα 09 Οκτ 2017

  Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται ότι αναβάλλει άλλη μια φορά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά όχι με τις θέσεις του, αλλά με την απουσία του!

  Ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος φαίνεται ότι αναβάλλεται για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου τον Απρίλιο, αφού η φθινοπωρινή συνάντηση που θα ξεκινήσει επισήμως την Πέμπτη βρίσκει το Eurogroup σε μεταβατική φάση.

  Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η υποψηφιότητα του κ. Σόιμπλε για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Βουλής αφαίρεσε τον δεύτερο πόλο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος για το ΔΝΤ, αφού ο μέχρι πρότινος Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενεργούσε ουσιαστικά ως εκπρόσωπος του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα -και πολύ περισσότερο για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

  Συνεπώς, στις συναντήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες μεταξύ της ηγεσίας του ΔΝΤ και Ευρωπαίων αξιωματούχων, το ελληνικό χρέος θα είναι εκτός της επίσημης ατζέντας, αφού κανένας δεν θα μπορεί να δεσμευτεί χωρίς την επίσημη θέση της Γερμανίας.

  Τούτο δε, με δεδομένο ότι και ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισλεμπλουμ, βρίσκεται υπό προθεσμία, αφού και η δική του θητεία λήγει τον Ιανουάριο και μπορεί στην παρούσα φάση να οχυρώσει τα επιχειρήματα πίσω από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου: Ότι, δηλαδή, η Ελλάδα μπορεί να περιμένει δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.

  Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η παρουσία του κ. Σόιμπλε ο οποίος έχει παρακολουθήσει και διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική του Eurgogroup προς την Ελλάδα από την αρχή σχεδόν των μνημονίων θα έδινε ένα έναυσμα ουσιαστικών συζητήσεων.

  Τούτο διότι φέτος το Ταμείο έχει εγκρίνει έστω και κατ' αρχήν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα και περιμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους

  Η επικεφαλής του Ταμείου, κα. Κριστίν Λαγκάρντ, είναι βέβαιο ότι θα θέσει ξανά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις της, όσο και στις συναντήσεις που θα έχει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ και με τον υπουργό οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, στα μέσα της εβδομάδας, αλλά και με τον Πρωθυπουργό.

  Παρόλα αυτά, η ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ΔΝΤ - Eurogroup σχετικά με τις απαιτήσεις του Ταμείου για το ελληνικό χρέος, μάλλον θα αναβληθεί για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου τον ερχόμενο Απρίλιο.

  Μέχρι τότε, αναμένεται η Γερμανία να έχει σχηματίσει κυβέρνηση -και κατά συνέπεια να έχει νέο μόνιμο υπουργό οικονομικών- αφού ο κ.Πέτερ Αλμάϊερ, που ανέλαβε μετά την μετακίνηση Σόιμπλε, είναι «υπηρεσιακός».

  Eurogroup χωρίς συζήτηση για Ελλάδα

  Στο μεταξύ, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έφτασε χθες στο βράδυ στο Λουξεμβούργο για το σημερινό άτυπο Eurorgoup, όπου ως γνωστό δεν υπάρχει πρόβλεψη για συζήτηση σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

  Στο πλαίσιο, όμως, της παρουσίας του έχει κανονιστεί συνάντηση με το Γάλλο επίτροπο αρμόδιο για οικονομικά θέματα κ. Πιερ Μοσκοβισί.

  Η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία και για μια άτυπη ανασκόπηση του ελληνικού προγράμματος και κυρίως της πορείας των προαπαιτούμενων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του μήνα.

  Ο κ, Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κρίσιμων προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί από την 2η αξιολόγηση και εκκρεμούν, αλλά και για τα στοιχεία πληροφοριών.

  Ο υπουργός Οικονομικών θα πετάξει απευθείας την Τρίτη το βράδυ ή το πρωί της Τετάρτης από το Λουξεμβούργο προς την Ουάσιγκτον, ώστε να συμμετέχει στις εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  Στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο υπουργός οικονομικών θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει όχι μόνο την ηγεσία του ΔΝΤ, αλλά και των Ευρωπαίων δανειστών και να οριστικοποιήσει και τις ημερομηνίες επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση.

  Πηγή: enikonomia.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα