Έκρηξη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Αύγουστο

Μεγάλη αύξηση καταγράφηκε τον Αύγουστο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, οι οποίες ύστερα από πολλούς μήνες αναρριχήθηκαν πάνω από τα 6 δισ. ευρώ.

Μόνο τον Αύγουστο, καταγράφηκε αύξηση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των επιστροφών φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Το σχετικό κονδύλι εκτοξεύτηκε από τα 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο στα 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, οπότε μαζί με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων του δημοσίου που παρέμειναν στο επίπεδο των 3,912 δισ. ευρώ, ο τελικός λογαριασμός έφτασε στα 6,026 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό μέχρι τώρα για το 2017 και το μεγαλύτερο από τον Δεκέμβριο του 2012.

Κατά την έγκριση της δόσης μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης ο ESM είχε ανακοινώσει ότι η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη Οκτωβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου θα είχε μειωθεί συνολικά κατά 1,2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι υπήρχε η υποχρέωση για κάθε ένα ευρώ δανειακών κεφαλαίων το Δημόσιο να εισφέρει μισό ευρώ ίδιων πόρων για το σκοπό αυτό.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ