Το μεσημέρι η ανακοίνωση της εξόδου από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η ανακοίνωση του τερματισμού της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, θα γίνει σήμερα στις 15:30, τοπική ώρα Βρυξελλών, από τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Θα έχει προηγηθεί συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ενώ το “καλό νέο” θα μεταφέρει ο Πρόεδρος Γιούνκερ στην Θεσσαλονίκη, όπου και θα του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της νομικής του ΑΠΘ.

Η απόφαση πρότασης για τερματισμό της διαδικασίας (EDP) θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών μελών – κανονικά σε σύνθεση Υπουργών Οικονομικών, δηλαδή τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο (καθώς η συνεδρίαση του Ταλίν, είναι άτυπη).

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και εισέρχεται στο προληπτικό.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένεται να ζητηθούν από τις Βρυξέλλες, άλλη φορά, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Το κριτήριο για την έξοδο από το EDP είναι το αν έχει η χώρα “με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο” έλλειμμα κάτω του 3%. Το 2016 έκλεισε για την Ελλάδα με ελαφρά πλεονασματικό προϋπολογισμό (+0,6%). Ο ορισμός και η απόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν σχετίζεται με τη διαδικασία.

Η κίνηση της Κομισιόν αποτελεί ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, όπως έχει προβλέψει ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM “στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018”.

Η Ελλάδα, είπε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM, δεν χρειάζεται να αναζητήσει μεγάλα ποσά, αλλά όλες οι χώρες που αποκατέστησαν στον αυτόνομο δανεισμό τους έχτισαν σταδιακά μια καμπύλη αποδόσεων.

Η Ελλάδα είχε αρχίσει να χτίζει αυτή την καμπύλη το 2014, όμως η περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 την έστειλε πίσω σε πολύ χειρότερο χρονικό σημείο.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ