Ποιοι θα δουν φέτος «φουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά τους

Οι φορολογικές ανατροπές που νομοθετήθηκαν το 2016, θα αποτυπωθούν στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν το φορολογικό τους λογαριασμό να έχει «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Κερδισμένοι θα είναι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μισθωτοί – συνταξιούχοι

Το έμμεσο αφορολόγητο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους έχει διαμορφωθεί σε 8.636 έως και 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών. Ωστόσο πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι αμέσως μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τις αποδοχές του 2016. Και αυτό γιατί, η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανήκουν στους κερδισμένους των φορολογικών αλλαγών που έγιναν το 2016 και η πλειονότητα των συγκεκριμένων φορολογούμενων θα το διαπιστώσει στα εκκαθαριστικά. Η εκκαθάριση των δηλώσεων τους θα γίνει με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως να δικαιούνται το αφορολόγητο.

Τα εισοδήματα του 2015 φορολογήθηκαν με συντελεστές 26%-33% ενώ τα εισοδήματα του 2016 θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως και 45%.Έτσι με την εφαρμογή χαμηλότερου συντελεστή 22% αντί 26% μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 32.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 200 έως και 764 ευρώ.

Ωστόσο, η αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 75% στο 100% αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τις φοροελαφρύνσεις αυτές.

Για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από…Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ