Δεν βλέπει με καλό μάτι τον Σόιμπλε

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό φάνηκε σήμερα επιφυλακτικός όσον αφορά στην ιδέα να διοριστεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόεδρος του Eurogroup, λέγοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν “κουραστεί” από το “κλίμα λιτότητας χωρίς προοπτικές”.

Στην ερώτηση που του έγινε, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του γαλλικού περιοδικού L’Express, αν ο διορισμός αυτός “είναι ένα ενδεχόμενο που δεν εξετάζεται”, ο Ερό απάντησε: “Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί”. Όμως “οι λαοί έχουν κουραστεί από αυτό το κλίμα λιτότητας χωρίς προοπτικές, το οποίο δημιουργεί επιχειρήματα για λαϊκισμούς”.

Στις 20 Μαΐου το γερμανικό περιοδικό “Spiegel” ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σε πολιτικούς υπευθύνους στις Βρυξέλλες μεγάλες επιφυλάξεις όσον αφορά το διορισμό του Σόιμπλε στη θέση του προέδρου του Eurogroup.

“Προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη”, πρόσθεσε ο Ερό στις δηλώσεις του στο “L’ Express”. “Οι Γερμανοί έκαναν πολλές προσπάθειες για την επανένωσή τους, είναι απαιτητικοί όσον αφορά την ικανότητα κάθε χώρας να ελέγξει τα δημοσιονομικά της. Όμως το πρόβλημα σήμερα είναι η ανάπτυξη και το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στην Ευρώπη του βορρά και του νότου”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προστεθεί η πτυχή της ανάπτυξης στο νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, ο Ερό επανέλαβε, όπως και ο Ολάντ, ότι “όλα πρέπει να είναι στο τραπέζι”, υπαινισσόμενος κυρίως τα “ευρωομόλογα”, τα οποία το Βερολίνο δεν θέλει, αλλά, σύμφωνα με το Παρίσι, αποτελούν “μια προοπτική”.

“Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να παίζει επιπλέον ρόλο από αυτόν που προβλέπεται”, σημείωσε επίσης ο Ερό.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι έχει “εμπιστοσύνη” στον “πραγματισμό των Γερμανών εταίρων μας”.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Eurogroup από τη σύστασή του το 2005, δεν επιθυμεί μια νέα θητεία και υποστηρίζει το διορισμό του Σόιμπλε για να τον διαδεχθεί τον Ιούλιο. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ