Ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή; Debate καθηγητών στον Realfm 97,8

Στον «αέρα» του Realfm 97,8 και της εκπομπής του Νίκου Στραβελάκη ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ο Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το δίλημμα «παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή σε εθνικό νόμισμα».

Ο κ. Λαπαβίτσας, ο οποίος υποστηρίζει τη μονομερή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό το πράγμα έχει επτά χρόνια που γίνεται: υπάρχει πάντα αυτή η ελπίδα ότι το επόμενο ορόσημο, η επόμενη συμφωνία θα μας οδηγήσει σε κάτι άλλο, θα μπούμε επιτέλους σε φωτεινά λιβάδια, θα γίνουν όλα καλύτερα και αυτό δεν γίνεται. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μπήκαμε και να ζητήσουμε έναν άλλον δρόμο και ο μόνος άλλος δρόμος, η μόνη πραγματική εναλλακτική είναι να φύγουμε από τη νομισματική ένωση».

Και πρόσθεσε: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει οποιοδήποτε Πρωθυπουργός ή αυτός που θέλει να πάρει την Αρχή της χώρας μας είναι να φτιάξει ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάταξης. Δύο πράγματα απαιτεί η Ελλάδα αυτήν την στιγμή: τόνωση της ζήτησης για να ανασάνει η οικονομία και να μπει ο κόσμος στη δουλειά και δεύτερον αγροτική και βιομηχανική πολιτική».

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μαραβέγιας σημείωσε ότι «από την αρχή μέχρι το τέλος είναι λανθασμένη επιλογή η έξοδος από το ευρώ. Η ιστορία των δάνειων της χώρας έχει δείξει ότι όταν η Ελλάδα έκανε παύση πληρωμών από το 1828 μέχρι του 1843, το 1897, το 1932, για ένα μεγάλο διάστημα οι διεθνείς χρηματαγορές ήταν κλειστές για την Ελλάδα. Η χώρα δεν μπορούσε να δανειστεί απολύτως τίποτα», για να συνεχίσει λέγοντας:

«Το πρόβλημα ποιο είναι; Εμείς χρειαζόμαστε συνάλλαγμα, το οποίο δεν το έχουμε και το ευρώ είναι συνάλλαγμα, είναι μέσο διεθνών πληρωμών. Άρα, έτσι μπορούμε να κάνουμε τις εισαγωγές μας. Γύρω στο 50% των εισαγωγών καλύπτουμε με τις εξαγωγές μας».

Ακούστε το ηχητικό:

Μέρος 1ο:

Μέρος 2ο:

Δείτε επίσης:

Τα 5 μέτρα που φέρνει ο Μοσκοβισί στις αποσκευές του

Αναδρομικό χαράτσι σε 300.000 επιστήμονες!

Ο Μοσκοβισί από την Αθήνα: Η 20η Φεβρουαρίου είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ