Μειώσεις προστίμων φέρνει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Με στόχο την ένταξη περισσότερων πολιτών στις ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ώστε να επιτευχθεί για πρώτη φορά μια αξιόπιστη «χαρτογράφηση» της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα, αναμένεται το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου το νέο σχέδιο νόμου.

Όσο για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, σ΄αυτό θα μπορούν να ενταχθούν και οι χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι είχαν υπαχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις αλλά είχαν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις των προστίμων που τους αναλογούσαν τόσο εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης όσο και επειδή αναμένουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο προσβλέποντας σε έναν ευνοϊκότερο συμψηφισμό. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα είχε σημειωθεί και μείωση στον ρυθμό υποβολής νέων αιτήσεων για ένταξη στις διατάξεις του νόμου.

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, η νομοθετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη την άνοιξη: «Θα συζητήσουμε για νέους πολεοδομικούς κανονισμούς και πιθανά Τράπεζα Γης για να μπορέσουμε να δούμε με την Αυτοδιοίκηση πώς θα αναπτύσσουμε πολεοδομικά τις πόλεις μας το πολύ έως το τέλος Απριλίου».

Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου του 2011, χρονικό ορόσημο μετά το οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία τακτοποίηση αυθαιρέτου κτίσματος. Μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο νομοσχέδιο, πάντως, και προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μη μείνουν εκτός ρύθμισης το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε νέα τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στον υφιστάμενο νόμο, η οποία έληγε στις 8 Φεβρουαρίου. Αυτήν την περίοδο εξετάζονται οι αλλαγές που θα προκύψουν στο νομοσχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση το περασμένο φθινόπωρο.

Παρά το γεγονός ότι ο βασικός κορμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός, αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται στο άρθρο 64, το οποίο είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς προέβλεπε μεταξύ άλλων την απαραίτητη υποβολή βεβαίωσης μηχανικού σε κάθε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς ή γονικής παροχής, αλλά και χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κάθε είδους επαγγελματικής δραστηριότητας και επαγγελματικής εγκατάστασης.

Διατήρηση

Σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθεί η φιλοσοφία των μειωμένων παραβόλων και προστίμων ώστε να καταγραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες αυθαιρεσίες σε οικοδομές καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αποτρέπει πολλούς ιδιοκτήτες από το να προχωρήσουν σε υπαγωγή στους ισχύοντες νόμους.

Αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι παρόλο που στις προηγούμενες ρυθμίσεις είχαν υπαχθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο αυθαίρετα, το ποσοστό τους επί του συνόλου εκτιμάται ότι ήταν πολύ μικρό καθώς το σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες οδηγούσε σε μικρές ή μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, όπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου. Υπολογίζεται ότι μόλις το 10% των κτιρίων στο σύνολο της επικράτειας έχουν εφαρμόσει κατά γράμμα τους όρους που αναγράφει η οικοδομική τους άδεια.

Ωστόσο από το υπουργείο τονίζουν εμφαντικά ότι αν και θα υπάρξουν μειώσεις προστίμων δεν θα πρέπει να αποκλείεται και μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ορισμένες περιπτώσεις και προσθέτουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει νομιμοποίηση σε δάση, αιγιαλούς ή αρχαιολογικούς χώρους. Προτεραιότητα είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία, ενώ στο αποτέλεσμα θα ληφθούν υπόψη τα σημαντικότερα από τα περίπου 2.000 σχόλια που είχαν συγκεντρωθεί κατά την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνεχίζεται και ο διάλογος με επιστημονικούς συλλόγους.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το ύψος των καταχωρισμένων προστίμων για τα 938.000 αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα, φτάνει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στα ταμεία του Δημοσίου έχει ήδη εισρεύσει το 1,8 δισ. απ΄αυτά. Το 25% των προστίμων αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια, ενώ το 75% αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Επίσης, το 29% των δηλώσεων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου.

Οι αριθμοί

938.000 είναι τα αυθαίρετα κτίσματα τα οποία έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα στους νόμους για την τακτοποίηση.

3,3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα έσοδα από τα καταχωρηθέντα πρόστιμα από τα αυθαίρετα που έχουν ήδη δηλωθεί.

1,8 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό από την πληρωμή προστίμων που έχει ήδη εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου.

10% υπολογίζεται το ποσοστό των κτιρίων στην Ελλάδα, στα οποία έχουν τηρηθεί με ακρίβεια οι προβλεπόμενοι όροι της οικοδομικής τους άδειας.

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Από σήμερα τα πρώτα ειδοποιητήρια σε 1,4 εκατ. ασφαλισμένους

10.000 ακίνητα στο σφυρί με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς – Όλο το σχέδιο

Έρχεται «κούρεμα» – σοκ 30% στις συντάξεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ