Το σχέδιο Γιούνκερ για την αξιολόγηση: Απαραίτητη η ψήφιση μέτρων αλλά γίνονται και εκπτώσεις

Την δυνατότητα της ψήφισης του ενός από τα δύο βασικά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συμβιβαστική λύση ώστε να κλείσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Παρά την καθολική άρνηση για την εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων από τον Έλληνα υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε συνομιλία που είχε με εκπροσώπους της Κομισιόν τέθηκε μια εναλλακτική πρόταση που κατά την εκτίμηση τους θα μπορούσε να γίνει δεκτή από όλους: η ψήφιση από τώρα είτε την μείωση του αφορολόγητου, είτε της μείωσης της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων. 

Ανεξάρτητα από το μέτρο που θα αποφασίσει (αν αποφασίσει) να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση, το δεύτερο μέτρο θα είναι προληπτικό και θα ψηφιστεί μόνο αν παραστεί ανάγκη. Διαφορετικά δεν θα ψηφιστεί ποτέ. 

Η πρόταση αυτή έρχεται να συμβιβάσει την προηγούμενη πρόταση των υπουργών Οικονομικών για μακροχρόνιο κόφτη και προληπτικά μέτρα με την τωρινή στάση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης η οποία ταυτίζεται με το ΔΝΤ. 

Παράλληλα θα έδινε την εντύπωση στους δανειστές ότι η Ελλάδα προσαρμόζεται σε αυτά που της ζητούν γιατί θέλει να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση.

Η πιο σκληρή εκδοχή ήταν αυτή της συμμαχίας ΔΝΤ-Γερμανίας που ήθελε να ξεχαστεί τελείως η ιδέα των προληπτικών μέτρων και να ψηφιστούν και το αφορολόγητο αλλά και οι περικοπές στις συντάξεις άμεσα και στην συνέχεια να κλείσει η αξιολόγηση. 

Σε μια τέτοια περίπτωση η Γερμανία προτίθεται να επανακαθορίσει την θέση της σχετικά με την δέσμευση της για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο μόνος που ταυτίστηκε απολύτως με τι θέσεις της Ελλάδας ήταν ο Γάλλος υπουργός οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν ο οποίος όμως δεν εισακούστηκε αφού η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων υπουργών ταυτίστηκαν με την ιδέα της άμεσης ψήφισης μέτρων από την Ελλάδα 

Το εργασιακό 

Σαν να μην έφτανε αυτό, το Eurogroup της Πέμπτης επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας το οποίο μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά το είχε καθυστερήσει με στόχο να πετύχει πολιτική συμφωνία.

Το καλύτερο timing για να κλείσει το θέμα ήταν η πρόταση του επιτρόπου Πιέρ Μοσχοβισί για αποδοχή από τους δανειστές της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά με αντάλλαγμα την υποχώρηση της Αθήνας στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Η ευρωπαϊκή λύση ήθελε την άρση της διοικητικής ρύθμισης (δηλαδή της παρέμβασης του εκάστοτε υπουργού εργασίας) στην έγκριση των ομαδικών απολύσεων και την αύξηση του μηνιαίου ορίου από το 5% στο 10%.

Τώρα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ καθώς στην εξίσωση έχει μπει το ΔΝΤ το οποίο ζητά πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο. 

Πηγή:real.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΔΝΤ: Υπέρ της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ντομπρόβσκις: Δεν βοηθάει να ξαναμπούμε σε στείρες συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Μόνο εάν εφαρμοσθεί το μνημόνιο η χώρα μπορεί να ξεφύγει από τα αδιέξοδα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ