• Σταθάκης: Χρονιά ανάκαμψης το 2017

  3:26 μμ, Κυριακή 15 Ιάν 2017 3:26 μμ, Κυριακή 15 Ιάν 2017

  Την άποψη ότι το 2017 θα είναι χρονιά που θα πρυτανεύσει η ιδέα της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας με ισχυρά δεδομένα της κοινωνικής δικαιοσύνης, διατύπωσε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

  Ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της πόλης, έκανε απολογισμό της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση και περιέγραψε παράλληλα το πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια.

  Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους, «η κυβέρνηση έχει οδηγήσει την οικονομία σε σταθεροποίηση, βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης της οικονομίας και με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης ανοίγει η προοπτική το 2017 να είναι μια χρονιά που θα πρυτανεύσει η ιδέα της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας με ισχυρά δεδομένα της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάτι το οποίο αποτελεί συστατικό στοιχείο της στρατηγικής μας».

  Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη με αύξηση της φορολογίας, ο κ. Σταθάκης είπε πως το θέμα των έμμεσων φόρων έχει τεθεί διαζευκτικά και σημείωσε: «Επιλέξαμε μια οριακή αύξηση ορισμένων κατηγοριών έμμεσων φόρων έναντι της αύξησης των έμμεσων φόρων σε βασικά αγαθά που είναι το νερό και το ρεύμα. Υπό αυτούς τους όρους νομίζω ότι η άλλη επιλογή θα ήταν κατά πολύ χειρότερη και από κοινωνική σκοπιά. Συνεπώς, φέραμε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι δικαιότερο, επιβαρύνει περισσότερο τα πιο ευκατάστατα στρώματα και κάναμε ορισμένες αυξήσεις σε έμμεσους φόρους που θεωρήσαμε ότι ήταν ηπιότεροι από τα διαζευκτικά διλήμματα τα οποία είχαμε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της πρώτης αξιολόγησης».

  Ο κ. Σταθάκης ερωτήθηκε και για τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου περί μείωσης του αφορολόγητου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμβεί και αυτό αποτελεί, όπως είπε, «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

  «Νομίζω ότι πρέπει να είναι σαφές σε όλους, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε συμφωνήσει και με την πρώτη αξιολόγηση όπου την κόκκινη γραμμή του αφορολόγητου την κρατήσαμε, γιατί είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα κοινωνικά, διότι η μείωση του αφορολόγητου θίγει τις ασθενέστερες τάξεις. Εμείς κλείσαμε το πλήρες πρόγραμμα μέχρι το 2018 με το αφορολόγητο να μείνει άθικτο. Και αυτή την κόκκινη γραμμή την κρατάμε και στις συζητήσεις που αυτή τη στιγμή αφορούν το μεσοπρόθεσμο, όχι το 2017 και 2018. Άρα, θεωρούμε δεδομένο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να θιγεί το αφορολόγητο έτσι όπως το έχουμε πετύχει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος».

  Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για το αν αυτό φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε: «Το ΔΝΤ βρίσκεται στο σημείο που θα πάρει τις αποφάσεις πολύ γρήγορα. Η θέση μας είναι γνωστή, ότι δεν δεχόμαστε επιπρόσθετες επιβαρύνσεις και στο μεσοπρόθεσμο. Έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο έχουμε συμφωνήσει σε αδρές γραμμές με τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, να προσαρμοστεί πιο πολύ στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα με τους Ευρωπαίους εταίρους».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  ΔΝΤ: Με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω - Ο ρόλος του ESM

  Αχτσιόγλου: "Φρένο" στα μπλοκάκια που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα