Αμερικανός αναλυτής: Επικίνδυνη η στρατηγική Τσίπρα απέναντι στο ΔΝΤ – Εκτός αν θέλει εκλογές

Ο οικονομικός αναλυτής του Ινστιτούτου Peterson για τα διεθνή οικονομικά Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, εκφράζει την απορία του για τους υψηλούς τόνους που έχουν υιοθετήσει Αθήνα και δανειστές, απειλώντας τον εκτροχιασμό της διαπραγμάτευσης.

Ο Αμερικανός αναλυτής, μιλώντας στην «Καθημερινή», αναφέρει «είναι περίεργη συγκυρία για κάτι τέτοιο, εκτός αν ο κ. Τσίπρας θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αν θέλει κάτι τέτοιο, δεν είναι κακή στρατηγική από την πλευρά του να ξεκινήσει καβγά με το ΔΝΤ και τη Ευρωζώνη».

Παραδέχεται ότι δεν καταλαβαίνει ούτε την έντονη αντίδραση της Ευρωζώνης στις εξαγγελίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα είναι ελεύθερη να ξοδέψει όποιο δημοσιονομικό περιθώριο έχει όπως θέλει».

«Το γεγονός ότι η Ευρωζώνη λέει προκαταβολικά ότι θα ακυρώσει την ελάφρυνση χρέους μέχρι να το διερευνήσει προφανώς είναι ένα σημάδι», παρατηρεί και εκτιμά ότι οι ενστάσεις περί ασυμβατότητας των ελληνικών προτάσεων με τις δεσμεύσεις προήλθαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που οδεύουν προς εκλογές.

Όσον αφορά την σκληρή στάση του Τσίπρα απέναντι στο ΔΝΤ, ο αναλυτής του Peterson εκφράζει την απορία του. «Είναι μυστήριο τι κερδίζει ο κ. Τσίπρας με το να χτυπά το ΔΝΤ, πέραν του όποιου εσωτερικού πολιτικού πλεονεκτήματος που του δίνει αυτό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω αξιόλογη ελάφρυνση χρέους, το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος, αν όχι και ο μόνος, σύμμαχός της», τόνισε ο Κίρκεγκααρντ στην εφημερίδα.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι η περαιτέρω αβεβαιότητα, αλλά προέβλεψε ότι οι πιθανές πρόωρες εκλογές δεν θα είναι βεβαιότητα, αλλά όχι τόσο προβληματικές όσο οι εκλογές του 2014, γιατί οι αγορές θα αξιολογήσουν θετικά την προοπτική νίκης της ΝΔ.

Πηγή: Καθημερινή

Δείτε επίσης:

Πώς οι συναλλαγές με κάρτες θα «χτίζουν» το αφορολόγητο

ΤτΕ: Θετική για την πορεία των εσόδων από ΦΠΑ η αύξηση των πληρωμών με κάρτες

«Ψαλίδι» στους μισθούς του Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ