Οικονομικοί κύκλοι Βρυξελλών: Το ΔΝΤ πέφτει έξω σε όλες τις εκτιμήσεις του

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Έναν έναν τους ισχυρισμούς Τόμσεν, όπως αυτοί εκφράστηκαν στο blog του ΔΝΤ χθες το βράδυ, καταρρίπτουν σήμερα οικονομικοί κύκλοι των Βρυξελλών, τόσο σε σχέση με το ύψος των συντάξεων όσο και των φοροαπαλλαγών.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ο ισχυρισμός πως το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι ψευδής και παραπλανητικός καθώς το ΔΝΤ δεν μετράει τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι διπλάσιες από την Πορτογαλία και τριπλάσιες από την Ισπανία και την Ιρλανδία, χωρίς καν να υπολογίζονται άλλοι έμμεσοι φόροι.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη επεκτείνει την φορολογική της βάση, μειώνοντας κατά 10% το αφορολόγητο(€8636), το οποίο σήμερα είναι πολύ κοντά σε αυτό της Γερμανίας(€8.354) και της Ισπανίας (€8288) και πολύ χαμηλότερο της Γαλλίας (€9690) και της Αυστρίας (€11.000).

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει εναρμονίσει το όριο μισθωτών και επιχειρήσεων.

Σε σχέση με τις συντάξεις οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν είναι στα ίδια επίπεδα με τις γερμανικές, όπως λέει ο Τόμσεν, αλλά είναι 45% κάτω από αυτές. (€1233 στη Γερμανία και 846 στην Ελλάδα)

Οι δε νέες συντάξεις, λόγω της μεταρρύθμισης, θα είναι πολύ χαμηλότερες από τις ήδη καταβαλλόμενες.

Τέλος, σε σχέση με την φοροαποφυγή ο σχετικός δείκτης, δείχνει πως το 81% των 4 βασικών φόρων στην Ελλάδα, πληρώθηκαν κανονικά τους εννέα πρώτους μήνες του 2016, έναντι ποσοστού 77% το 2015.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν τα στοιχεία του ΔΝΤ άκυρα, καθώς μετράνε δύο φορές βεβαιωμένους φόρους παρελθόντων ετών, δηλώνοντας πως αν τα στοιχεία του ΔΝΤ και η μέθοδός του ήταν σωστή, τότε τα ληξιπρόθεσμα δεν θα ήταν 90 δις, αλλά 210 δις ευρώ. 

Πηγή: real.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Παπαδημητρίου: Εντυπωσιακά λανθασμένες μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ