Πώς ο Σόιμπλε “τορπίλισε” τη συμφωνία στο Eurogroup

Τα στόματα ανοίγουν μετά από το κρίσιμο Eurogroup της περασμένης Τρίτης και αποκαλύπτουν ότι η αδιάλλακτη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το σκληρό «παιχνίδι» σε βάρος της Ελλάδας, είναι η μόνη αιτία για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου Eurogroup ο κ. Σόιμπλε έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να μην τελειώσει η αξιολόγηση και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, όπως αποκαλύπτει πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν δεν ήταν η «αδιαλλαξία» της Γερμανίας, όλα θα είχαν τελειώσει νωρίτερα αποκάλυψε ανοιχτά η ίδια πηγή, αναφερόμενη στα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Κυνικός και με σαφές σχέδιο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απειλεί την Ελλάδα και παράλληλα εκβιάζει με τον πλέον ωμό τρόπο λέγοντάς τους: ή δέχεστε τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ ή αλλιώς οδηγείστε σε Grexit.

Ίσως αυτός είναι και ο απώτερος στόχος του. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η στάση του.

Το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup, ότι «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», αφαιρεί από την Αθήνα κάθε πλεονέκτημα. Αν η κυβέρνηση μπορούσε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση των ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντί αυτού φρόντισε να διαρρεύσει πόσο ευάλωτος είναι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, λέγοντας με… υπονοούμενα: «Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος».

Όλοι παραδέχονται ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πολλά», αλλά αυτό που κρατάει τη χώρα καθηλωμένη στα μνημόνια και στα επώδυνα μέτρα λιτότητας είναι η αδιαλλαξία. «Θα μπορούσαμε να την είχαμε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά οι Γερμανοί ήταν αμετακίνητοι» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας, «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. (…) Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί με τα άλλα προγράμματα».

Δείτε επίσης:

Το ΔΝΤ δεν θα συζητήσει τον Ιανουάριο την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Εμπλοκή με το ΔΝΤ που απαιτεί πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ

Bild: Εάν φύγει το ΔΝΤ τότε και η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ